Як довго можна не платити за кредити під час війни: ситуація щодо різних банків

В умовах військового стану, щоб підтримати економіку України, низка банків запровадила кредитні канікули для малого та середнього бізнесу та приватних осіб. Національний банк дав "зелене світло" та дозволив відстрочити виплати на 30 днів після закінчення військового стану у разі якщо несплата пов'язана з агресією РФ.

Сайт "ТСН" повідомив, які банки та на яких умовах надають кредитні канікули.

Ощадбанк

Термін дії кредитних канікул, що надаються цим банком, – з 1 березня до 31 травня. На цей період для всіх клієнтів відкладаються виплати за тілом кредитів та відсотки.

ПриватБанк

З 1 березня до 1 червня цього року банк ввів кредитні канікули для бізнесу без прострочення виплат, або тих бізнес-клієнтів, у яких прострочення за кредитами становить не більше 90 діб. Пільгові умови без обов'язкового мінімального платежу та за ставкою за кредитом 0,00001% діють до 1 червня 2022 року для власників наступних кредитних карток: Карти Універсальна, Картки Універсальна Gold та преміальні картки. Якщо до війни щось було придбано через «Оплати частинами» або через «Миттєву розстрочку» також можна не хвилюватися.

Райффайзен Банк

Цей банк "автоматично" для всіх фізичних осіб, приватних підприємців, корпоративних клієнтів запровадив кредитні канікули до 31 березня 2022 року.

Альфа Банк

Для всіх кредитних карток та активних кредитів фізичних осіб з 1 березня 2022 року банк запровадив кредитні канікули терміном на три місяці. Крім того, скасовано обов'язковий мінімальний платіж за кредитними картками, без зміни процентної ставки. Для споживчих кредитів та кредитів готівкою Альфа-банк встановили канікули на 3 місяці з наступним механізмом погашення. Платіж за основною сумою боргу не потрібно платити, чергові платежі по тілу кредиту пропорційно розподіляються на весь термін дії кредиту, нараховані на період кредитних канікул відсотки також розподіляються на весь період кредитних канікул. Сплата щомісячної комісії провадиться в останній період дії кредиту.

Укргазбанк

За кредити, іпотеку або інші послуги з 27 лютого протягом 3 місяців не нараховуватимуться відсотки та мінімальний платіж. Усі платежі за тілом кредиту перенесено на кінець дії договору на найближчі 3 місяці. Штрафи або пеня за несвоєчасне виконання умов договору також не нараховуватимуться.

Monobank

Цей новий банк дозволив клієнтам користуватися грошима з кредитних рахунків. Керівництво банку розширило тимчасові рамки для боргу, продовжило пільговий період за кредитними картками. Клієнти, які взяли гроші до кінця лютого та внесуть обов'язковий платіж або повністю погасять борг до 31 березня 2022 року, так само як ті, що використали гроші у березні та сплатять кредит до 30 квітня 2022 року, не будуть оштрафовані.

На відміну від багатьох інших банків, Monobank знову дозволяє користуватися позиковими коштами зі своїх карток. Клієнтам з доступним лімітом можна витрачати кредитні гроші до 10 тис. грн на все, за винятком зняття готівки та відправлення грошей на інші картки.

ОТР Банк

Банк запровадив кредитні канікули до 31 березня для всіх, без винятку клієнтів – як для великих корпоративних клієнтів, так і для малого та середнього бізнесу та приватних осіб. Термін погашення траншів та виплати відсотків переноситься на 31 березня поточного року.

Це стосується всіх діючих траншів за всіма видами кредитів та кредитних ліній юридичних осіб та сплати щомісячних платежів за всіма видами кредитів для фізичних осіб, а також - для погашення вже наявного з 24.02.2022 р. прострочення.

UKRSIBBANK

Під час кредитних канікул – до 30 квітня поточного року, скасовано нарахування штрафів та пені за несплату за кредитами для малого та середнього бізнесу. За лютий скасовано комісію з обслуговування фізичних осіб та відстрочено оплату щорічної комісії з обслуговування. Скасовано та підвищені відсотки за прострочення за кредитом.

Укрексімбанк встановлює кредитні канікули до 30 червня включно, або до 30-го календарного дня після завершення військового стану в Україні та не нараховуватиме пеню та інші штрафні санкції за невиконання зобов'язань, кредитних умов, умов страхування.

ПУМБ

Цей банк скасував обов'язкову оплату тіла кредиту та зменшив обов'язковий платіж на 3 місяці. Також банк не виноситиме заборгованість на прострочення, що не вплине на кредитну історію клієнта. Не нараховуватимуться штрафи та підвищені відсотки за непогашену заборгованість.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли про те, як під час війни розблокувати заарештований рахунок.