Крадене зерно: економіст пояснив, куди Росія спробує відправити українські запаси

Фото: Pixabay

Крадене росіянами українське зерно можуть придбати навіть попри заклики МЗС України не йти на подібні угоди. Заплатити росії за зерно можуть Лівія чи Сирія.

Про це заявив економіст і політолог Юрій Гаврилечко в ефірі Апостроф TV.

"Може купити Лівія, може купити Сирія. Для них ці наші заяви некритичні. Давайте згадаємо, що центрального уряду як такого в Лівії фактично немає. Він контролює частину території, частина території контролюється родо-племенною старшиною, частина – взагалі незрозуміло ким. Сирія зазвичай орієнтується на росію. Відповідно, можна просто відкидати всі звинувачення, тому що це найближчі територіально можливі покупці", - зазначив експерт.

Для вирішення цієї проблеми Україна має домовлятися із Туреччиною.

"Нам все ж таки варто, як на мене, домовлятися з Туреччиною про закриття проливів та непропуск будь-яких російських суден у Чорне море та з Чорного моря. Це, як на мене, буде не простіше, але гарантованіше щодо того, що так зване "російське зерно" не потрапить до нових покупців", - пояснив Гаврилечко.

За словами економіста, ті обсяги зерна, що опинилися заблокованими в українських портах, можуть бути втрачені, якщо їх не вивезуть.

"Ще до війни потужності України в зберіганні зерна були десь вдвічі меншими, ніж обсяги зерна, які ми збирали щорічно. Тобто менше ніж 50 млн тонн мали наші зерносховища загальною потужністю. Ця проблема, на жаль, з настанням війни стала ще більшою. Тому може так статися, що заблокована в портах частина зерна, якщо вона звідти не буде вивезена, втратиться абсолютно для всіх", - резюмував експерт.