RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Європа не замерзла: історія епічного провалу Кремля і кінець російського газового шантажу

Минулий опалювальний сезон у країнах Європи суттєво похитнув плани Кремля, який розраховував на те, що "європейці замерзнуть" без російського ресурсу.

Про те, чи може Європа відмовитися від газу з РФ і які можуть бути наслідки, з'ясували журналісти "Апострофа".

Читайте також: Вартість за рік впала майже вдесятеро: чому космічні ціни на газ вже в минулому

Так, ще до вторгнення в Україну Росія суттєво зменшила обсяги постачання "блакитного палива" у країни Європейського Союзу. Це призвело до зростання цін на нього, а також і на електроенергію. Після початку війни в Україні та запровадження санкцій проти РФ постачання газу лише почало зменшуватися. Росіяни щиро розраховували, що Європа не зможе обійтися без їхнього енергоресурсу і це змусить зняти санкції, а також припинити підтримувати Україну як фінансово, так і озброєнням. Однак зима 2022-2023 років була доволі м'якою і плани Кремля не збулися.

Фактично за рік частка газу з РФ на європейському ринку впала з 30-35% до близько 7%. У березні голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що поставки знизилися на 80%.

Натомість європейці почали діяти ще рішучіше: на рівні ЄС ухвалили рішення скоротити споживання будь-якого палива. Оскільки саме РФ зменшила обсяги поставок, скорочення відбулося за рахунок країни-агресора і замість очікуваних 15% Європа змогла зменшити використання газу на близько 20%.

Також важливу роль у цьому відіграли енергозбереження та використання "зеленої" енергії.

"Європа не може, та й не хоче поки що повністю відмовлятися від газу, а тому країни ЄС досить швидко переключилися на закупівлі скрапленого газу. До речі, зокрема й російського, постачання якого на європейський ринок у 2022 році зросло майже на 40%. Але головним постачальником СПГ для Європи минулого року стали США. Імпорту американського (та іншого) скрапленого газу сприяли високі ціни, котрі, як було зазначено вище, перевищували 3000 євро за тисячу кубометрів. Однак опалювальний сезон закінчився, попит на газ упав, і ціни відкотилися майже до докризових показників", - пишуть журналісти.

Те, що Європа не замерзне, стало зрозуміло ще задовго до закінчення зими, хоч і були побоювання навесні, що підземні сховища будуть спустошеними. Проте станом на початок квітня сховища газу виявились заповнені на 56%.

"Газові сховища ЄС заповнені більш ніж наполовину, а це означає, що ми завершили опалювальний сезон у комфортному становищі. Завдяки збільшенню частки відновлюваних джерел енергії та диверсифікації джерел для деяких країн-членів стане можливою повна відмова від російського скрапленого газу", - повідомляла тоді єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон The Financial Times.

На думку аналітика Morgan Stanley Мартійна Раца, Європа зараз може заповнити свої газові сховища до 100% їхньої потужності, навіть якщо російські поставки повністю припиняться.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Ціна свободи: коли Європа відмовиться від російського газу

  • Вас також може зацікавити:

Росія втратила енергетичний ринок у Європі: чи можлива заміна

Шантаж не пройде: Україна знайшла альтернативу російському газу

Слідом за російським кораблем: як Європа знімає з себе газовий зашморг Кремля