RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Ердоган заявив про продовження "зернової угоди": всі подробиці

"Зернова ініціатива", яка дозволяє експортувати українське збіжжя морським шляхом, діятиме ще два місяці.

Про це оголосив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, інформує турецька агенція Anadolu.

Читайте також: Нового врожаю буде мало: чи загрожує Україні дефіцит продуктів

За його словами, "російські друзі" гарантували Туреччині безперешкодний вихід турецьких суден із портів Миколаїв та Ольвія. Також подякував російському диктатору, через дії якого Україна і має проблеми з експортом, за підтримку в ініціативах Туреччини в рамках "зернової угоди".

"Завдяки зусиллям нашої країни, підтримці наших російських друзів і внеску наших українських друзів було ухвалене рішення продовжити угоду про зерновий коридор ще на два місяці", - цитує його агенція.

Термін дії угоди автоматично спливає у четвер, 18 травня. Українська сторона наполягала як на її продовжені, так і на розширенні. Натомість в російському МЗС заявляли, що угода припинить своє існування, якщо не буде "досягнуто консенсусу з урахуванням вимог Москви".

При цьому Росія продовжує заважати нормальному проходженню суден, які перевозять українське зерно. Так, 8 травня вона вчергове заблокувала реєстрацію та інспекцію суден, що унеможливило роботу "зернової угоди". Через це інспекцію в турецьких територіальних водах очікували 90 кораблів, з яких 62 - йшли під завантаження.

Раніше у Туреччині провели технічні перемовини щодо пролонгування "зернової ініціативи", які завершились безуспішно. Україна, Туреччина, ООН та РФ не знайшли консенсусу у питанні допуску нових суден для перевезення українського збіжжя.

26 квітня росіяни знову блокували дію "зернового коридору", попри те що раніше заявили після переговорів із представниками ООН про можливе продовження угоди, проте лише на 60 діб. З огляду на це, український міністр інфраструктури заявив, що позиція Москви йде в розріз з угодою, оскільки продовжувати її можна мінімально на 120 днів. Тоді у Туреччині, ООН та Україні заявили про пролонгацію ініціативи саме на такий термін.

Раніше "Апостроф" розповідав про те, що окупанти грабують мирних мешканців окупованих територій України. Зокрема, вони забирають їхнє зерно.

  • Вас може зацікавити:

Окупанти вкрали пів мільярда тонн українського зерна: стало відомо, куди його продають

Чи вистачить Україні свого зерна: у Кабміні дали несподівану відповідь

"Дозволить вдихнути нове життя": чому для України так важливо відновити експорт зерна