RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У Туреччині заявили, що зернова угода буде продовжена, Росія погодилася - Bloomberg

У Туреччині підтвердили продовження дії "зернової ініціативи", у рамках якої Україна може експортувати збіжжя із трьох морпортів Чорним морем. Росія планує дати згоду та залишитися у відповідній угоді.

Про це інформує агенція Bloomberg, посилаючись на неназваних турецьких чиновників.

Читайте також: Польща по зернятку клює: чому країни ЄС забороняють аграрний імпорт із України

Як зауважує агенція, офіційно рішення мають проголосити сьогодні, 17 травня. Дія попередньої домовленості закінчується у четвер, 18 травня.

"Зернова угода" дозволила безпечно транспортувати близько 30 мільйонів тонн зернових з моменту її підписання в липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчі товари, які зросли до рекорду після російського вторгнення до України.

Журналісти Bloomberg зазначили, що хоча угоду пролонгують, існує проблема в її ефективності. Так, Україна заявила, що Росія цілеспрямовано уповільнює темпи експорту, блокуючи кораблі під час інспекції.

"Темпи перевірки суден у майбутньому будуть мати вирішальне значення для здатності України розвантажити наступний урожай, коли пшеницю збирають із липня. Обмеження на інші шляхи експорту через Європейський Союз додали перешкод для місцевих фермерів. Кілька східних країн ЄС прагнули обмежити торгівлю зерновими культурами з Україною, стверджуючи, що потоки шкодять їхнім власним виробникам", - пише агенція.

Попри скарги Москви, очікується, що цього сезону Росія поставить рекордні обсяги пшениці, тоді як її експорт добрив повернеться до довоєнного рівня.

Агенція додає, що продовження відбулося на тлі вирішального моменту для президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який прагне переобратися у другому турі президентських виборів 28 травня. Будучи одним із перших посередників, які допомогли досягти угоди минулого року, Ердоган використовував свою роль у переговорах, щоб показати себе світовим лідером і підвищити свою привабливість для електорату, пишуть журналісти.

Український уряд про продовження угоди не повідомляв. Речник російського президента Дмитро Пєсков відмовився підтверджувати або спростовувати інформацію.

Раніше "Апостроф" писав, що російські окупанти продовжують грабувати населення України, привласнюючи зерновий урожай.

  • Вас також може зацікавити:

Кінець зернової кризи? Що відбувається з експортом до ЄС

Окупанти вкрали півмільярда тон українського зерна: стало відомо, куди його продають

У ЄС готують термінові обмеження на імпорт зерна з України