RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Україна поставила на паузу розгляд скарги в СОТ до трьох країн ЄС: що відомо

Україна призупинила розгляд скарги у Світовій організації торгівлі на Польщу, Угорщину та Словаччину, де планувала владнати питання торгівлі з країнами єврозони.

Про це заявив торговий представник України, заступник міністра економіки Тарас Качка у Брюсселі.

Читайте також: Тепер тільки морем: ще один сусід України блокує наше зерно

За його словами, питання функціонування торгівлі між Україною та країнами Європейського Союзу щодо експорту українського продовольства буде усунуто "у найближчі тижні та місяці".

Посадовець зауважив, що зараз українська сторона проводить консультації, проте не спір як такий.

"Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі... Ми не у спорі - ми не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили (у СОТ, - Апостроф) цю справу, і для консультацій є 60 днів", - повідомив він.

Україна прагне знайти "конструктивне рішення у рамках усього ЄС". Попри те, що скарги, які направили, проти конкретних країн, включно з Польщею, це - системне питання наших відносин з ЄС.

"Наша мета - наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торговельних угод. Тому ми бачимо, як розв'язати цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами і ЄС, і між Польщею і ЄС", - сказав заступник міністра.

За його словами, Київ уже врегулював митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через п'ять сусідніх країн. Залишився єдиний чутливий пункт - відкриття ринків сусідніх країн для українських товарів.

"Це - мінімальна проблема, тому що ми туди не продаємо багато зернової продукції. Але це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС", - додав Тарас Качка, висловивши упевненість, що проблему із експортом скоро усунуть.

Нагадаємо, що президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що агропродукцію з України можна буде транспортувати транзитом до третіх країн.

  • Вас також може зацікавити:

Заборона українського зерна: уряд Польщі ухвалив рішення і звернувся до ЄС

Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт зерна з України в ЄС: про що йдеться

Кілька країн ЄС хочуть продовжити обмеження на імпорт зерна з України