RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна подала позови в СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини: що відомо

Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) через заборону на імпорт зерна в країни Євросоюзу.

Про це повідомляє пресцентр Міністерства економіки.

Читайте також: Кілька країн ЄС хочуть продовжити обмеження на імпорт зерна з України

Як зазначила очільниця відомства Юлія Свириденко, згідно з домовленостями про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування СОТ українська сторона подала вимоги про здійснення консультацій зі Словаччиною, Польщею й Угорщиною.

Вона наголосила, що для України є принципово важливим доведення факту того, що окремі країни-члени не мають права забороняти імпорт українського продовольства.

"Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами", - цитує пресслужба Свириденко.

Через односторонню заборону на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини українські експортери зазнають великих збитків. Йдеться про простій, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних домовленостей.

Київ вбачає в цьому порушення вищевказаними країнами своїх міжнародних зобов’язань.

Окрім того, Україна вважає, що односторонні дії у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени ЄС мають координувати та узгоджувати торговельну політику.

15 вересня Єврокомісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, викривлення ринку у п’яти країнах-членах, які межують з Україною, було усунене. Тому ухвалили рішення не продовжувати надалі заборону на ввезення товарів з України.

Проте Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку ввели національну заборону на імпорт продовольства з України.

Нагадаємо, що МОУ дзеркально відреагувало на погрози Росії топити цивільні кораблі іноземних держав, які прямуватимуть до портів України.

  • Вас також може зацікавити:

Три країни готують нову "зернову угоду": озвучена дата укладання

"Дозволить вдихнути нове життя": чому для України так важливо відновити експорт зерна

Кінець зернової кризи? Що відбувається з експортом до ЄС