RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

"Труба Медведчука" та рука Кремля: хто реально управляв важливим активом і куди йшли гроші

У справі про українську частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", більше відомого в Україні як "труба Медведчука", поставлено крапку. 31 січня Верховний суд виніс рішення, що цей інфраструктурний об’єкт має залишитися в державній власності.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофу" "Медведчуку труба: яка Україні користь від важливого активу кума Путіна".

Читайте також: Робота кропітка, але перші кроки вже зроблено: як в Україні проводять конфіскацію активів росіян

Як розповів "Апостроф" експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко, трубопровід "Самара-Західний напрямок" був побудований ще в радянські часи та призначений для транспортування дизельного палива до Угорщини. Оскільки це було пальне низької якості з підвищеним вмістом сірки, то його доочищували на одному з угорських нафтопереробних підприємств, після чого воно постачалося до країн соціалістичного табору.

"Після здобуття Україною незалежності, та частина трубопроводу, яка знаходилася на нашій території (труба йде в Україну з Росії через Білорусь), повинна була перейти у власність держави. Проте через якісь непрозорі схеми нафтопродуктопровід потрапив у приватну власність і фактично управлявся російським підприємством "Транснєфтєпродукт", - розповів в коментарі виданню директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Основним бенефіціаром даного об’єкту в Україні в останні роки був кум Путіна Віктор Медведчук.

"Формально власниками значились різного роду підставні фірми і особи, зокрема громадяни Ізраїлю. Проте реально трубою управляли росіяни. А значна частина прибутків надходила до Віктора Медведчука, так само, як і прибутки від мережі АЗС Glusco, яка нині теж передана в управління державі", - зазначає Омельченко.

Медведчук мав значні активи в нафтовому секторі на території Росії, зокрема йому було передано одне з родовищ нафти. Тому ймовірно, що саме сировина з цього родовища використовувалася для виробництва продукту, який транспортувався по "трубі Медведчука" і реалізувався через мережу АЗС Медведчука, забезпечуючи надприбуток олігарху.

"Ці гроші росіяни давали Медведчуку для фінансування проросійських партій, підкупу депутатів і чиновників, підготовки ґрунту для російської окупації. Проте значну кількість цих грошей він вкрав, що сприяло провалу російських планів в Україні", - зазначає Омельченко.

Український уряд протягом тривалого часу робив спроби повернути трубопровід до державної власності, та цей процес виявився непростим і тривалим. Перші спроби в цьому напрямку були зроблені Фондом держмайна (ФДМ) ще 13 років тому - в 2011 році. Тоді вони виявилися невдалими.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Медведчуку труба: яка Україні користь від важливого активу кума Путіна"

  • Вас також може зацікавити:

Захід може передати Україні заморожені активи РФ: експерт пояснив, коли це буде можливо

Конфіскація активів РФ: в США знайшли законний спосіб передати гроші Україні

Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США