RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Транзит російського газу через Україну в ЄС припинять: які є ризики та небезпеки

Попри технічну можливість продовжувати транзит російського газу в Європу через Україну після закінчення терміну дії відповідного контракту наприкінці 2024 року, постачання українським маршрутом, починаючи з наступного року, швидше за все, не буде.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Для українців ввели ще один платіж за газ: скільки доведеться платити

Як відомо, дія п’ятирічного контракту між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом" про транзит газу з Росії до європейських країн спливає наприкінці поточного року. Україна вже заявила, що не збирається продовжувати цю угоду, чи підписувати нову з країною-агресоркою. Втім в Києві не виключають, що якщо Євросоюз буде зацікавлений і далі отримувати газ українською газотранспортною системою, наша країна забезпечить транспортування відповідних обсягів газу.

Проте, схоже, ЄС не збирається отримувати газ з Росії українським маршрутом. Про це зокрема свідчить зроблена нещодавно заява єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон, яка сказала, що ЄС не долучатиметься до переговорів щодо транзиту російського газу через Україну.

Проте у зв’язку з цим виникає питання про можливі ризики припинення транзиту - для вітчизняної ГТС та країни в цілому. Зокрема раніше були побоювання, що за відсутністю транзиту можуть виникнути складнощі через падіння тиску в системі. Втім, як виявляється, цю проблему усунуто.

Як розповів "Апострофу" керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Псіхея" Геннадій Рябцев, у 2020-2021 роках були проведені роботи з реконструкції компресорних станцій, в результаті яких залежність від тиску в магістральних трубопроводах зменшилася до мінімуму.

"Крім того, зараз в Україні набагато нижчі обсяги споживання газу, тому технічних проблем через повне припинення транзиту не виникне", - сказав експерт.

Але є інший ризик, який виглядає більш загрозливим. Вважається, що Росія не б’є ракетами та бомбами по об'єктах української ГТС через те, що нею транспортується російський газ до Європи. Таким чином, у разі припинення газового транзиту ця перешкода для ворога зникне.

Та навіть у разі продовження газового транзиту через Україну країна-агресорка може вдатися до обстрілів об’єктів нашої ГТС.

"Ризики, пов'язані з російськими обстрілами, будуть покладені на покупців газу. Україна буде укладати контракти лише на технічне обслуговування транзиту, а європейські постачальники будуть самостійно оцінювати ймовірність можливих руйнувань, можливих втрат від них, вартість страховки таких ризиків", - заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Але Україна може "дзеркально" відповісти на подібні обстріли, а, враховуючи те, що останнім часом наші можливості щодо нанесення ударів глибоко в тилу РФ значно зросли, ворог може й не наважитися на такі дії, вважають опитані виданням експерти.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Без російського газу? Що змінить зупинка транзиту через Україну

  • Вас також може зацікавити:

Зростуть відразу кілька тарифів на комуналку: до яких "сюрпризів" готуватися українцям

"Газпрому" "світить" трильйонний збиток: як Путін залишив Росію за бортом цивілізації

Є план Б: Шмигаль розповів, що буде з українською ГТС після припинення транзиту газу з Росії