RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Облікову ставку на рівні 25% в Україні зберегли: що стало причиною

Облікову ставку залишать на рівні 25% річних – це необхідно для збереження стабільності та керованості інфляційними процесами.

Про це у четвер 8 вересня повідомила прес-служба регулятора.

"Такий рівень облікової ставки за поточних умов достатній для збереження курсової стабільності та керованості інфляційними процесами. Водночас для виконання зазначених завдань актуальні заходи щодо посилення монетарної трансмісії та подальшого підвищення привабливості гривневих активів, які зараз опрацьовує Національний банк", - пояснив заступник голови Національний банк України Сергій Ніколайчук під час прес-брифінгу правління НБУ з монетарної політики.

Варто зазначити, що інфляція в Україні продовжує зростати, але набагато повільніша, ніж раніше прогнозував банк. За попередніми оцінками НБУ, у серпні інфляція становила близько 23%. У липні показник досяг 22,2% у річному обчисленні. Ніколайчук вважає, що прогнози не справдилися, зокрема через стабілізацію цін на пальне.

Водночас інфляційний тиск залишається значним, а його погіршення змушує ціни й надалі зростати. Це також має свій вплив на високий попит на товари довгострокового використання і на іноземну валюту.

Нормалізація фіскальної політики надалі допоможе зберегти інфляцію під контролем.

"Зокрема, повернення податків на імпорт у липні збільшило можливість уряду України фінансувати витрати військового часу за рахунок власних надходжень. Це послабило тиск на міжнародні резерви та знизило потреби уряду в емісійному фінансуванні з боку Національного банку", - пояснив Миколайчук.

Інфляцію також гальмує фіксація тарифів на послуги ЖКГ та зростання прибутковості депозитів та ОВДП у національній валюті.

Раніше ми писали, навіщо Нацбанк підвищив облікову ставку у 2,5 рази.