Енергетика

Факс прийшов: в "Нафтогазі" отримали пропозицію щодо транзиту російського газу

У понеділок, 18 листопада, українська енергетична компанія Нафтогаз отримала офіційну пропозицію від Газпрому укласти нову угоду про транзит газу по території України.

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Нарешті отримали по факсу пропозицію від Газпрому, про яку пишуть всі ЗМІ (включаючи утримання цієї пропозиції)", - написав він.

Чиновник зазначив, що в Нафтогазі уважно вивчать пропозицію і нададуть "конструктивну відповідь найближчим часом".

"Україна буде надійним партнером для Європи по транзиту газу в повній відповідності з європейськими правилами", - додав Юрій Вітренко.

Раннє в російських медіа поширили заяву про те, що російський газовий монополіст висунув умови щодо нового контракту: відмова України і Нафтогазу від усіх перемог в міжнародних арбітражах та взаємне прощення вимог в нових арбітражних розглядах. Крім того в Газпромі чекають відповіді української сторони щодо закупівлі російського газу у Газпрому безпосередньо з 2020 року.

Україна на переговорах про транзит газу намагається укласти з Росією за європейськими правилами довгостроковий контракт на транзит газу строком на 10 років з фіксованими обсягами транзиту і відповідальністю сторін за порушення угоди. Для цього в Україні прийняли закон, який передбачає створення незалежного від Нафтогазу оператора ГТС.

Як повідомляв "Апостроф", в компанії "Нафтогаз України" запропоновану президентом Росії Володимиром Путіним 20-25% знижку на газ назвали "нормальною ціною" з урахуванням втрат України від транзиту.