Енергетика

Подорожчання електрики: з чого складається ціна і скільки вона може коштувати

Запроваджуваний з 1 серпня новий тариф на електроенергію для побутових споживачів буде складатися з чотирьох компонентів, кожен з яких впливатиме на кінцеву ціну електрики.

Про це експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренніков розповів в коментарі "Апострофу".

Експерти прикинули, якою може бути реальна вартість електроенергії.

  • Перший компонент - це сама вартість виробленої на електростанціях енергії.
  • Другий - вартість передачі її по магістральних мережах. Цю функцію виконує Національна енергетична компанія "Укренерго".
  • Третій - вартість розподілу енергії, який здійснюють обленерго.
  • Четвертий - вартість послуг так званих постачальників універсальних послуг, які безпосередньо продають енергію споживачам. На сьогодні функції таких постачальників виконують переважно колишні підрозділи обленерго, виділені в окремі підприємства.

А голова ГО "Всеукраїнське агентство інвестицій та сталого розвитку" Юлія Усенко, додала, що ціна згенерованої електростанціями енергії сьогодні визначається на ринкових засадах.

"Для цього створено спеціальні торгові майданчики, де енергія продається на добу наперед. Поточна ціна на них визначається щогодини. В даний час вона коливається в межах 1,5-1,6 гривні за кВт-годину. Тариф на транспортування і розподіл електроенергії затверджує регулятор ринку (НКРЕКУ). Для кожного оператора систем розподілу (обленерго) ці тарифи різні, але на сьогодні в середньому по Україні вони становлять близько 1,2 гривні за кВт-годину. Ці цифри не включають у себе ПДВ, і їх слід збільшити на 20%. Таким чином, виходить, що приблизна ринкова вартість електроенергії для постачальника становить близько 3,3 гривні за кВт-годину. До неї також потрібно додати вартість послуг постачальника, тож повний ринковий тариф для споживачів має становити близько 3,5-4 гривні за кВт-год", - каже Юлія Усенко.

Приблизно на цьому рівні і варто очікувати встановлення тарифу для найбільших споживачів.

"Витрачати на місяць більш як 500 кВт-година електроенергії, як правило, дозволяють собі досить заможні люди, - каже Богдан Серебренніков. - І було б несправедливо підтримувати їх, надаючи пільги на використання енергії. Тому для цієї групи споживачів слід встановити тариф, який повністю покриває її ринкову вартість. Для інших категорій тарифи, очевидно, будуть нижчі. Але назвати точні цифри може тільки уряд".

Більше читайте на сайті "Апостроф" в статті: "Скільки українці буду т платити за світло з 1 серпня" .