Регуляторна політика

В Україні легалізують ринок оренди житла: влада розкрила подробиці

Мінрегіон завершує розробку законопроекту, який регулюватиме ринок орендного житла в Україні і визначати механізми взаємодії його учасників - як орендарів, так і для орендодавців.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

"Сьогодні в Європі приблизно 60-70% всього житлового фонду - орендне житло. При цьому в Україні цей відсоток офіційно не перевищує 5-10%. Тобто 90% ринку орендного житла перебуває в тіні. І цю ситуацію потрібно змінювати. Ми хочемо законодавчо врегулювати це питання, створити чіткі та справедливі правила на цьому ринку ", - сказав чиновник.

На думку заступника міністра, ефективне впровадження цього ринку може вплинути на зниження орендної плати, сприятиме залученню нових інвестицій, стимулювати розвиток житлового будівництва та галузі в цілому.

"У підсумку вартість такого житла в порівнянні з ринковою може бути на 30% і більше дешевше для соціально незахищених груп населення і працівників соціальної сфери", - зазначив Парцхаладзе.

За словами чиновника, в законопроекті розглядається можливість впровадження муніципального орендного житла, замовниками якого є місцева влада і яке може надаватися молодим сім'ям, працівникам соціальної та бюджетної сфери (лікарям, вчителям і т.д.), іншим молодим фахівцям.

Також планується передбачити орендне житло, яке буде перебувати на балансі центральних органів державної влади, в тому числі, відомств, і надаватися їх співробітникам на роботі або служби.

Крім того, планується, що буде комерційне орендне житло, які будуватимуть приватні компанії і здавати в оренду.

Як повідомляв "Апостроф", заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук заявив, що вже в 2020 році з тавки по іпотечних кредитах знизяться до 12-13% річних.