RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

У Києво-Печерській лаврі вперше відслужили панахиду за гетьманом Мазепою: історичні фото

У Собор всіх святих, 11 червня, у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври на 325-річчя освячення вперше відбувся молебень за гетьмана Івана Мазепу, коштом якого побудували цей храм.

Про це повідомив кореспондент "Укрінформу".

Читайте також: Собор всіх святих: що можна і що заборонено робити на церковне свято 11 червня

Храм Всіх Святих побудували у 1698 році. У 1708 році на Івана Мазепу за розпорядженням царя Петра І Російська православна церква наклала анафему, але ніхто її не визнав.

Фото: ukrinform.ua

"Мазепу відспівували священники Константинопольської церкви в Бендерах (Молдова - "Апостроф"), де його і поховали. Українці молилися за Мазепу на початку 20 ст. Зокрема, на Софійській площі відбувалося вшанування пам'яті гетьмана. Українці в тодішній Польщі - у Польській православній церкві - у 1933 році також правили панахиду. Помини Мазепи відбувалися й до Незалежності України - одразу коли відродилася Українська автокефальна православна церква, і далі, під час Незалежності", - зазначив священник Георгій Коваленко.

Водночас в.о. намісника Свято-Успенської лаври архимандрит Авраамій назвав це історичною подією.

Фото: ukrinform.ua

"Завдяки тому, що відновлюється історична справедливість у стінах Свято-Успенської Києво-Печерської лаври з благословіння нашого предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звучатиме молитва за упокій душі ктитора - гетьмана Івана Мазепи. Це започаткує традицію, коли у повсякденних лаврських молитвах звучатимуть імена ктиторів, котрі вклалися в розбудову Лаври", - заявив архимандрит.

У свою чергу, глава МКІП Олександр Ткаченко заявив, що вшанування пам'яті людини, яка берегла українську спадщину, "напрочуд важлива".

Фото: ukrinform.ua

Фото: ukrinform.ua

Фото: ukrinform.ua

Нагадаємо, після Собору всіх святих, який відзначається 11 червня, розпочнеться Петрів піст. "Апостроф" з такої нагоди розповів історію Петрівського посту та пояснив, які існують заборони для вірян.

  • Вам також може зацікавити:

Що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року: інфографіка

Три сильні молитви на Петрів піст

Петрів піст: історія, традиції та головні заборони