RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Будинок, де жив Хрущов: як виглядало "Межигір’я" минулого століття, фото

На Лук'янівці у Києві знаходиться історична будівля, де деякий час проживали дві видатні постаті, як от секретар ЦК КПРС Микита Хрущов чи голова каральних органів в Україні, один із організаторів Голодомору Всеволод Балицький.

Старими фотографіями цього легендарного місця поділилися у групі "Спрага": у Києві цікаво" у соцмережі Facebook.

Читайте також: Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку 19 століття. Фото

Історія будівлі почалася в 1889 році, коли аптекарський помічник Октавіан Бєльський купив ділянку в історичній місцевості Кмітів яру. 1893 року тут почалося будівництво першого будинку-садиби за проєктом архітектора Миколи Казанського.

Він побудував унікальний маєток у стилі неоренесансу. Фасад прикрашений гірляндами, стрічковим орнаментом, псевдоколонами, жіночими головами у круглих нішах та гіпсовими вставками.

Після цього Бєльський також купив сусідню ділянку землі та збудував ще одну будівлю. Тут розмістилися дві п'ятикімнатні квартири, які він здавав у найм. Після революції садиба стала надбанням держави та деякий час функціонувала як доступний для громадськості парк. На початку 1930-х будівлю обнесли високим парканом і вона стала урядовою резиденцією.

З 1934 року на території садиби жив нарком внутрішніх справ УРСР Всеволод Балицький, який керував перенесенням столиці радянської України до Києва, ухвалював рішення про масові репресії, Голодомор.

1943 року в Межигір'ї оселився Микита Хрущов, після від'їзду якого до Москви садиба залишалася резиденцією перших секретарів ЦК.

Нагадаємо, у мережі оприлюднили фото Залізної церкви на Галицькій площі, знищеної більшовиками у 1931 році минулого століття.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядала Оболонська набережна у Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото