RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Життя як воно є: цікаві фото непарадного Києва в радянські часи

У мережі з'явились архівні фото непарадного Києва, на якому зображено радянське життя жителів міста, як воно є. Ці світлини більшу частину кар'єри фотографа ніде не виставлялися через цензуру, а під час перебудови виставку з цими фото закрили КДБ.

Відповідні фотографії опублікувало київське агентство екскурсій "Спрага" у Facebook.

Читайте також: Як більшовики перетворювали Володимирський собор в Києві в музей безбожників: архівні фото

"Перед вами світлини "справжнього", а не парадного Києва. Їхній автор – Олександр Ранчуков. Після закінчення КПІ Олександр Ранчуков працював в Інституті теорії та історії архітектури, а паралельно знімав життя таким, як воно є", - йдеться у повідомленні.

Вуличні фото Ранчукова та його колег-однодумців не виставляли на виставках до періоду перебудови. Але навіть тоді ці світлини викликали "жах" у влади, тому одну з перших виставок таких фотографів у місті закрили через день співробітники КДБ та члени Комуністичної партії.

Водночас виставка справила велике враження на місцевих жителів - вони вишикувалися у чергу, щоб побачити ці вуличні світлини, коли виставка відкрилася через певний час в іншому місці.

У 2013 році в інтерв’ю "Фраза.ua" Ранчуков сказав, що у газетах того часу радянська дійсність відображалася неправдиво та занадто прикрашено.

"Голови колгоспів - у костюмі та краватці, будівельники - обов'язково в касках... Усі були молоді та щасливі, і всі будували комунізм. І - жодних стареньких! До речі, до фотографій цензура ставилася особливо прискіпливо. Загалом, усе було до невпізнання прикрашено, спотворено. Але, як не дивно, більшість людей до цього звикла. Тобто звикли до того, що в газетах - одне, а в житті - зовсім інше: тотальний дефіцит, черги за продуктами, відсутність багатьох необхідних товарів, ліків та іншого", - розповів він.

За словами фотографа, ніхто з його колег у той час не знімав справжнього життя киян, тому він й вирішив взятися за це, не маючи тоді досвіду. Але оприлюднення таких знімків у ті часи було заборонено.

Нагадаємо, в Києві презентували мапу з описом нових назв вулиць.

  • Вас може зацікавити:

Була частиною давнього шляху: архівні фото затишної вулиці в центрі Києва

Вирок виконали на Майдані: в мережі згадали історичні фото київського "Нюрнберга"

100 років тому Шулявка, Позняки та інші села стали Києвом: подробиці історичного рішення і фото