RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

На смітник історії: в Києві зносять радянський монумент на честь дружби з росіянами

У Києві знесли частину композиції, яка символізувала дружбу між Україною та Росією - йдеться про пам'ятник на честь Переяславської Ради під колишньою аркою "Дружби народів".

Про це повідомляє фотокореспондент "Апострофа", Роман Пєтушков.

Так, демонтаж монумента на честь Переяславської ради почали у вівторок вранці, 30 квітня. Оскільки конструкція масивна та важка, її не вдасться зняти за один день - демонтаж може зайняти кілька днів, зазначають у КМДА.

"Комунальники кажуть що процес повного демонтажу може зайняти до трьох днів, але вони старатимуться швидше", - наголосив кореспондент.

Пам'ятник складається з приблизно 20 елементів, що важать близько 6 000-7 000 кг. Попередньо фахівці провели вивчення конструкції, щоб зберегти її цілісність при демонтажі та не пошкодити. Після демонтажу монумент зберігатимуть в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Читайте також: В Києві вирішили долю колишньої Арки дружби народів

Нагадаємо, що внаслідок широкомасштабної агресії Російської Федерації проти України 26 квітня 2022 року у Києві був демонтований радянський пам'ятник, що знаходився під Аркою, відомою як "дружби народів". Планувалося розібрати й гранітну стелу зі складною композицією, присвячену Переяславській Раді, проте це вирішили зробити пізніше.

Також, Київрада прийняла рішення від 14 травня 2022 року про перейменування самої Арки. Тепер вона має офіційну назву "Арка Свободи українського народу". Водночас депутати Київради затвердили список понад 40 пам'ятників і меморіальних знаків, які планували зняти з вулиць та будівель столиці та передати до музею тоталітаризму.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Раніше ми писали, що в Києві презентували мапу з описом нових назв вулиць.

  • Вас може зацікавити:

Київрада заборонила російські пісні в публічних місцях і дерусифікувала 14 топонімів, пов’язаних з Росією і СРСР

У Києві демонтують радянську символіку з обеліску на Галицькій площі - заступниця Кличка

Як у київському метро змінювали назву на "Майдан Незалежності": архівні фото 1991 року