RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Приховує безліч давніх таємниць: історія знаменитого будинку Трубецьких у Києві, фото

У мережі розповіли історію будинка Трубецьких у Києві, який збудували на стародавньому капищі.

Відповідний допис оприлюднили в тематичній Facebook-спільноті "Спрага".

Будинок Трубецьких на Володимирській вважають зразком житлової архітектури першої половини XIX століття. Двоповерхова будівля з дерев'яним мезоніном, яку лаконічно декорували в дусі класицизму. За словами експертів, будинок Трубецьких має виняткову археологічну цінність, а на цій локації неодноразово проводилися розкопки, під час яких виявляли безліч коштовностей, предметів побуту, древніх поховань.

Читайте також: Як виглядав Київ в 1918 році: фото з висоти пташиного польоту

У 70-х роках минулого століття археологи виявили тут залишки язичницького капища X ст. та фундамент великої кам'яної ротонди. Відкривачі припустили, що ротонда була збудована у другій половині XII ст. і використовувалася князями як зал для урочистих церемоній та прийомів.

Вісь будинку Трубецьких підкреслена ризалітом шириною в три вікна. На рівні другого поверху зробили балкон на металевих консолях, а під час декору фасадів застосували прийом контрастного поєднання гладеньких стін та дерев'яних деталей. Ба більше, усередині будівлі збереглися вишукані тонкі дерев'яні колонки.

У XIX столітті будинок належав Аненкову, посадовцю Климовичу, а згодом - княгині Єлизаветі Трубецькій, яка була представницею відомого княжого сімейства. Родина володіла домом і ділянкою, що примикало до нього, аж до революції. Реставрацію та обстеження будинку Трубецьких провели у 70-х роках минулого століття, а сьогодні в будівлі розміщено один із відділів Інституту археології НАН України.

Раніше ми розповідали, як понад 100 років тому в Києві будували Бесарабський ринок.

Вас може зацікавити:

Коли з’явилися перші автомобілі на вулицях Києва: в мережі згадали історичні фото

На його сцену виходили зірки світової величини: як будували кінотеатр "Київська Русь" у Києві, архівні фото

Життя як воно є: цікаві фото непарадного Києва в радянські часи