RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

На зйомку приїжджав Тарас Шевченко: в мережі розповіли про перших фотографів Києва, фото

Київ древнє місто, яке овіяне містичними історіями, пов'язаними з набережною Дніпра, на якій, серед іншого, розміщувалися й одні з перших фотоательє у місті.

Унікальні фотографії оприлюднені на Facebook-сторінці "Спрага: в Києві цікаво".

Читайте також: В Києві діють унікальні фонтани Термена, яким більше 100 років: фото та історія пам'яток

У 1895 році в Києві було 14 фотоательє. Вони приносили своїм власникам пристойні прибутки. Відомо, наприклад, що щорічний прибуток ательє, заснованого 1873 Владимежем Висоцьким на Хрещатику, перевищувала 50 тисяч рублів. Варто зазначити, що цей фотограф був також популярним поетом і фотографував своїх відоміших колег - Лесю Українку, Івана Франка та ін.).

Тоді з негативу можна було друкувати велику кількість відбитків найвищої якості. За додаткову плату фотопортрет оправляли у рамочку та розфарбовували кольоровими фарбами. У такій техніці фотограф Іван Гудовський виконав у 1859 році у своєму ательє на нинішньому Майдані Незалежності фото Тараса Шевченка. Однак не взяв із Кобзаря жодної копійки, оскільки вони були друзями і Гудовський радий був прийняти великого поета. Вивіску його закладу "Фотографія" можна побачити на старовинному фото площі (на жаль, цей історичний будинок було знесено у 1970-ті роки).

Іван Васильович Гудовський (? – 1860, Київ) родом із полтавського містечка Пирятин, художник-портретист, фотограф. Навчався у Києво-Печерській лаврі, у школі отця Іринарха. З 1844 по 1849 навчався у Петербурзькій Академії мистецтв, де й познайомився із Шевченком. Більше того, вони жили в одній кімнаті в будинку купця Е.Л.Бема на 2-й лінії Василівського острова. 18 листопада 1845 року на загальних зборах Академії мистецтв було вирішено надати Шевченку звання позакласного художника, таке ж звання Гудовський отримав 10 грудня.

У січні 1846 року дипломований художник Гудовський перебирається до Києва і орендує квартиру у купця Василя Назаровича Смирнова. Доречно нагадати, що Гудовський неспроста зупинився у Смирнова – це був тесть його друга Миколи Лєскова, за якого вийшла заміж дочка Василя Назаровича – Ольга. На той час будівля Смирнова стояла на Хрещатицькій (нині Майдан Незалежності) базарній площі, виходячи бічним фасадом на вулиці Житомирську (нині Мала Житомирська) та Михайлівську. На жаль, будинок купця Смирнова, відомий під ім'ям будинку Гудовського, не зберігся - 1979 року його знесли під час реставраційних робіт площі. Не залишилося на карті міста та готелів, куди навідувався Шевченко та Гудовський – "Європа" (на початку Хрещатика), спроектованого архітектором Беретті, та "Зеленого трактиру" (вул. Князів Острозьких, 30), де мешкав Кобзар.

Зважаючи на рекламну вивіску, фотоательє житло Гудовського, у якого ночував Шевченко у 1859 році, розташовувалося на другому поверсі кам'яного будинку Смирнова. Верхній поверх складали шість кімнат і передпокій, добре освітлювалися тринадцятьма вікнами і опалювалися трьома голландськими печами в білих глазурованих кахлях. Частину кімнат Іван Гудовський облаштував під друкарню та літографію – тоді у Києві багато художників-портретистів займалися фотографією.

В 1858 відкрилася майстерня К. Ф. Хербста на Подолі, потім на Хрещатику з'явилася "Фотографія" Гудовського. Учень Івана Васильовича – Ф. І. Левдик у газеті "Київський телеграф" назвав Гудовського "знаменитим київським фотографом", а його майстерню – "найкращою та модною" у місті.

Під час перебування у Києві 1859 року поет тричі фотографувався у Івана Гудовського. На першому знімку Шевченко сидить на стільці у білій сорочці з темною краваткою та темним піджаком (за цією фотографією художник Г. Цісс у 1929 році виконав портрет олією). На другому - Тарас Григорович сидить на стільці біля столу у білому полотняному костюмі з ціпком у руках. На третьому фото (погрудному) кобзар також у білому костюмі з нахиленою вліво головою – за цією фотографією Шевченко у 1860 році виконав офортний автопортрет.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в мережі опублікували фото, зроблені під час німецької окупації Києва у 1940-х роках.

Вас також може зацікавити:

Улюблене місце відпочинку киян: як змінювалися легендарні фонтани з Майдану Незалежності, фото

Як виглядав Райдужний масив у Києві 50 років тому: архівні фото

Мав особливу атмосферу: фото Андріївського узвозу в Києві у 1970-80-ті роки