RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Молодий киянин торгував даними десятків мільйонів українців: що йому "світить"

19-річний студент з Києва створив бот для продажу конфіденційної інформації про українців. Вартість доступу - 29 грн.

Про це повідомляє пресслужба Національної кіберполіції.

Житель Києва створив бот у месенджері з обмеженими доступом. Там хлопець продавав у тому числі персональні дані громадян України.

"Доступ до боту коштував 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних відносно конкретних осіб. Оплату фігурант отримував на крипто-гаманець", - зазначили у кіберполіції.

Крім того, студент розробив механізм пошуку даних за фотографіями людей із використанням штучного інтелекту. Світлини він завантажував з Мережі. Хлопець також купував відомості на тематичних хакерських форумах.

"За місцем мешкання правопорушника працівники поліції провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони. Під час огляду вилученої техніки кіберполіцейські виявили бази даних, що були скомпрометовані в період з 2014-2019 роки. Ці бази вміщували дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серії та номери паспортів, індивідуальних податкових номерів платників податків та номерів телефонів, фотозображення осіб тощо", - додали у кіберполіції.

Студенту загрожує до 5-ти років ув'язнення за несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на українських урядових сайтах після масштабної кібератаки експерти виявили шкідливе програмне забезпечення.