RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Скандал навколо конфіскації грошей Януковича: журналіст вказав на явні нестиковки в заявах влади України

Заяви правоохоронних органів України щодо конфіскації незаконно виведених грошей екс-президентом Віктором Януковичем присутній ряд нестиковок.

На це звернув увагу журналіст Денис Казанський на своїй сторінці в Facebook.

"Наприклад, екс-генпрокурор Віталій Ярема заявляв, що Україні вдалося знайти і заарештувати близько 3,3 млрд доларів Януковича. А голова МВС Арсен Аваков говорив, що знайдено близько 4 млрд доларів. Але в підсумку Луценка вдалося заарештувати і конфіскувати тільки 1,4 млрд. Де решта? Невідомо", - пише журналіст.

Він звернув увагу, що саму конфіскацію провели з порушенням законів. Так, у рішенні суду йдеться про гроші Сергія Курченка, а насправді були конфісковані гроші Сергія Арбузова, який займав посаду голови НБУ.

"Сам Юрій Луценко спочатку називав заарештовані 1,5 млрд доларів "грошима Арбузова", але потім вони раптом раптово перетворилися в "гроші Курченко" - і це ключовий момент у цій історії. Тому що це для обивателя немає різниці між Курченком і Арбузовим. А з правової точки зору різниця принципова. Не можна заарештувати гроші на рахунках у однієї людини, а потім конфіскувати у іншого. Це відверта халтура, таку конфіскацію дуже легко оскаржити в суді і опротестувати", - зазначив Казанський.

Також він опублікував документ з результатами розслідування служби Держфінмоніторингу, яка шукала і знаходила гроші Арбузова в 2014 році, які потім конфіскували у Курченка.

"Проаналізувавши інформацію про фінансові операції, здійснені Арбузовим Сергієм Геннадійовичем (м. Київ), а також Арбузовою Валентиною Іванівною (м. Донецьк) та Баголою Вадимом Вікторовичем (м. Донецьк), які пов’язані родинними зв’язками з Арбузовим Сергієм Геннадійовичем у 2008 – 2014 роках, яку отримано на запит від суб’єктів первинного фінансового моніторингу та, враховуючи, інформацію отриману від Генеральної прокуратури України, у Держфінмоніторингу України є підстави вважати фінансові операції, пов’язані із зарахуванням коштів на рахунки здійснені Арбузова Сергія Геннадійовича, Арбузової Валентини Іванівни та Баголи Вадима Вікторовича такими, що можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом (використання коштів, одержаних в наслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння)",- йдеться в документі.

Як повідомляв "Апостроф", за інформацією телеканалу Al Jazeera, Віктор Янукович незаконно вивів з країни 1,5 млрд дол за допомогою компанії, близькою до Вікторії Гонтарєвої.