RU  UA

Що може об'єднати українців: журналіст зробив важливу заяву

Об’єднати українців може ідея безпечного суспільства, де люди поважають права одне одного, а функція засобів масової комунікації полягає в наданні суспільству корисної інформації. Такою думкою поділився журналіст Андрій Куликов у спецефірі Апостроф Live "Єдина Україна", присвяченому міжнародному дню миру, за сприяння програми розвитку ООН в Україні.

"У безпечному суспільстві люди знають реальне становище у країні, реальне становище у своєму місті, своїй громаді. На підставі цього вони ухвалюють рішення більш адекватні для їхнього життя. Це і є безпечне суспільство. При цьому, люди знають причини, через які інша частина суспільства думає не так, як вони. Коли вони це знають, то стають схильними поважати ці погляди або принаймні брати їх до уваги", – наголосив журналіст.

Крім того, люди в Україні не зовсім охоче говорять про політику. Причина криється не тільки в радянській моделі поведінки, коли обговорювати владу можна було винятково на кухні.

"З початку незалежності України ми чули про чимало прикладів, коли люди страждали, а іноді позбувалися життя через те, що вони висловлювали не ті погляди, які були на той момент близькими до офіційних. Або не ті погляди, які переважали серед більшості активних громадян. Це властиво не лише сходу України. Чимало людей в інших містах стримуються зі своїми висловлюваннями, діями. Окрім фізичної загрози, тілесної, у нас дуже часто починають публічне засудження тих поглядів, які є несподіваними, до яких ми ще не звикли. Поглядів, які висловлюються вперше, або достатньо рідко. Це цілком звичне явище», - резюмував Куликов.