RU  UA

Хаос - єдина риса кадрових призначень в Україні - Філіпчук

Позиція колишнього переговорника Вітольда Фокіна про війну на Донбасі – це те, з чим обирали президента Володимира Зеленського на виборах.

Про це заявив головний радник МЦПД Василь Філіпчук в ефірі Апостроф Live. Також він наголосив, що офіційно в Україні війни немає, бо немає воєнного стану.

Звільнення Фокіна з ТКГ

Як можна запросити і звільнити людину за місяць чи півтора? Він не змінював своїх поглядів, а значить його запросили, навіть не поспілкувавшись і не дізнавшись про його позицію. Його позиція – це те, з чим обирали президента Зеленського на виборах. Таке враження, що хаос – це єдина риса цих кадрових призначень. Когось привели, когось познайомили, інші призначення, які відбуваються, абсолютно хаотичні. Людей призначають не тому, що у них є бачення, яке співпадає з баченням президента, не тому, що в них є стратегія досягнення тих чи інших цілей. Їх просто призначають, щоб закрити дірку.

Про війну між Росією та Україною

Війна – це правовий стан, який характеризує відносини між державами і вона має низку ознак. Війна має бути зафіксована юридичним документом. Якщо у нас війна, то чому у нас не оголошений воєнний стан? Пане президенте, це злочин, якщо ви вважаєте, що в нас війна і перебувайте у мирному переговорному процесі. У нас або війна, або мирний переговорний процес. У нас є незаконна агресія і анексія Криму, окупація, фактичний контроль з боку Росії та бойовиків Донецька. Це правильні міжнародно-правові визначення.

Екс-начальника управління розвідки Василя Бурбу викликали на допит у ДБР за справою «вагнерівців»

Я особисто знаю Василя Бурбу. Це людина, яка в усіх аспектах – моральному, юридичному, правовому, світоглядному – відповідала посаді, яку займала. Україна мала б бути щаслива тим, що подібні люди, як Василь Васильович, займали такі провідні посади, як керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони. Якщо він публічно скаже те чи інше, у мене буде дуже мало підстав сумніватися у його поглядах. Слідство встановить, що там було, але мені здається, що пан Бурба спроможний на серйозні системні операції в сфері своєї відповідальності. Це єдина спецслужба, яка відповідала кращим стандартам НАТО.

Про дебати кандидатів у президенти США Трампа і Байдена

Американське суспільство надзвичайно радикалізоване, надзвичайно поділене. Тих, хто не визначився зі своїм кандидатом, дуже мало. Ми говоримо про країну, яка була моральним еталоном у світі, яка була моральним авторитетом декілька десятиліть, на яку рівнялися, якій добровільно країни передавали право бути арбітром у їхніх суперечках. Зараз ми бачимо занепад американської демократії. Дивлячись на ці дебати, розумієш, що Сполученим Штатам тривалий час доведеться розбиратися із внутрішніми проблемами, які з кожним місяцем зростають.

Про конфлікт у Нагірному Карабасі

Загострення в Нагірному Карабасі стало сюрпризом. Це системний конфлікт, який має не лише якісь політичні розходження, а чисто етнічні, причин для конфлікту там досить достатньо. Це був навіть не заморожений конфлікт, а конфлікт низької інтенсивності, коли постійно пострілювали, постійно готувалися до відновлення активних дій. Те, що трапилося, мало рано чи пізно статися після досягнення двох ключових умов: одна зі сторін різко посилила свою воєнну спроможність, а міжнародне право та міжнародні організації різко послабили свою спроможність. Потрібно знизити градус агресії, інакше це може спокійно нагадувати 2014 рік в України та вистріли в Сараєвому. З подібних речей починаються світові війни.