RU  UA

Нормандський формат: шанс на порятунок або черговий глухий кут - експерт оцінив перспективи

В України немає майже ніяких перспектив по долученню країн-партнерів до нормандського формату. Росія блокує долучення союзників України на всіх майданчиках, а тому потрібно шукати інші форми та формати взаємодії.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив міжнародний експерт Олександр Краєв.

"Нормандський формат - це такий формат міжнародного форуму, де потрібен консенсус усіх сторін. Ми пам'ятаємо перше засідання, коли в принципі позиція росіян - просто ні. Чому ні? Тому що ні. Закривали будь-які переговори. Те ж саме було в нас у Мінську, і те ж саме продовжується останні півтора року на всіх форумах і формах нормандського формату, як би це не звучало", - пояснив експерт.

Москва не погодиться долучити до нормандського формату Британію, США та Балтійські країни. Україні потрібно розглядати інші форми взаємодії з союзниками.

"По суті, для включення США, для включення інших наших союзників та інших сторін потрібна згода Росії. Ви можете собі уявити, що Москва зараз різко дає згоду на долучення Британії, США, Балтійських країн і наших союзників? Звісно, ні. Тому нам треба розуміти, що, можливо, паралельно з нормандським форматом треба дивитися на інші форми. Американці дійсно мають декілька сценаріїв, як вони можуть долучитися до вирішення конфлікту на Сході. Наше завдання - визначити нашу стратегію і таким чином показати американцям, що ми б вас бачили так, ви б тут були найбільш ефективні. Допомогти союзникам - допомогти нам", - резюмував Краєв.