RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Сталін був обурений і зажадав перепідписання: історик розповів, звідки взялася російська "скрєпа" про 9 травня

Велич перемоги над нацизмом, в Україні, як і в Європі, відтепер відзначатимуть 8 травня, у той час, як у Росії Днем Перемоги є 9 травня - у цю дату росіяни традиційно влаштовують парад "побєдобесія".

Наскільки доречно відзначати день перемоги над нацизмом 9 травня та звідки взялася ця дата, в інтерв'ю "Апострофу" розповів історик, автор YouTube-каналу "Історія без міфів" Владлен Мараєв.

За його словами, Акт про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил був підписаний у французькому Реймсі 7 травня о 02:41 за центральноєвропейським часом. Капітуляцію прийняли від СРСР - представник Ставки Верховного Головнокомандування при командуванні союзників генерал-майор Іван Суслопаров, від англо-американської сторони - генерал-лейтенант армії США, начальник Головного штабу Союзних експедиційних сил Уолтер Беделл Сміт. А як свідок Акт підписав також заступник начальника Штабу національної оборони Франції бригадний генерал Франсуа Севез.

Читайте також: Дрон вдарив по самому куполу: що відомо про атаку БПЛА на Кремль, фото, відео і всі подробиці

"Але Сталін залишився обурений тим, що документ, по-перше, підписано не у Берліні, який було взято Червоною Армією. А, по-друге, підписаний з ініціативи союзників, і тому зажадав перепідписати, що було зроблено", - розповів історик.

Таким чином, Берлінський Акт про капітуляцію було підписано 8 травня о 23 год 43 хв за середньоєвропейськими часами, але за московським часом було вже 00 год 43 хв 9 травня 1945 р. Тому росіяни й продовжують святкувати день перемоги за своїм часом.

Історик наголосив, що указ Зеленського є цілком правильним і наблизив нас до демократичного світу.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": 9 травня перетворилося в Росії на кривавий карнавал – історик Владлен Мараєв

  • Вас може зацікавити:

В Україні ніколи не було єдиного формату: історик про відзначення Дня перемоги 9 травня

В Україні відзначають День пам’яті й примирення: "Ніколи знову" замість російського "Можем повторить"

"Москва, спиш?": у столиці Росії з'явилися дивні мітки перед парадом 9 травня