RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Політики розкачують гойдалку: офіцер ЗСУ вказав на важливий момент в питанні демобілізації

Одне з дискусійних питань, яке фігурує в обговоренні мобілізаційного законопроекту - це термін служби, оскільки існують варіанти двох або трьох років служби. Мовляв, якщо три - це забагато, то доведеться повертати бійців, які прослужили два роки.

Скільки насправді має тривати служба в ефірі Апостроф TV пояснив голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних сил України Іван Тимочко.

Він підкреслив, що у часи війн масштабні демобілізації проводилися лише в тому випадку, коли відбувалася капітуляція якоїсь зі сторін.

"Другий момент, який стосується терміну служби. То давайте попросимо Путіна, щоб він через два роки перестав воювати. Якраз скоро буде два роки війни", - зазначив він.

Читайте: "Вічна війна чи спільна країна?" Медведєв знову вибухнув погрозами на адресу України

Він переконаний, що українські політики, замість того, щоб проконсультуватися з військовими, починають придумувати "правила гри", які абсолютно не пов'язані з війною. Причому, за його словами, не береться до уваги, наскільки це може понизити боєздатність армій, адже демобілізованих доведеться замінити.

"А якщо політики самі розкачують гойдалку в плані добору по мобілізації, то як вони хочуть провести демобілізацію. І потім будуть звинувачувати у всіх бідах військове керівництво", - переконаний голова Ради резервістів.

Він зазначив, що моменти, які пов'язані з терміном ротації чи звільнення з військової служби, потребують фахової оцінки. Але це може відбуватися за умови, коли ЗСУ мають накопичений мобілізаційний ресурс, який не призведе до послаблення нашої армії.

"Особисто я вважаю, що навіть провести ротацію 100 чоловік - це величезна робота. Зокрема прикриття, виведення військ, зберігання режиму таємності, визначення місць, куди військові мають відійти в тил, логістика тощо. А як це робити в межах армій?", - поставив риторичне запитання Іван Тимочко.

Володимир Путін чітко сказав "завойовані території" щодо України. Тобто росіяни розглядають нас як території, які треба дозавоювати.

Читайте: Путін зізнався, що хоче завоювати Україну: відео заяви

Також очільник Кремля сказав, що "ні на що не погодиться". Натомість в нашому суспільстві є ілюзія, що "хтось щось домовиться, і обов'язково Путін припинить війну", - наголошує Іван Тимочко.

Військові, за його словами, розуміють цю загрозу, а цивільне населення якраз чи "розслаблене", чи "демотивоване" - і в цьому також є вина політиків, та не тільки їх.

Тому, як підкреслив Іван Тимочко, поки немає чітких "правил гри", маючи на увазі законопроект щодо мобілізації, відбувається лише нагнітання суспільства. А це загроза цілісності України, - додав він.

Нагадаємо, що український парламент не ухвалив скандальний законопроект, що може мати серйозні наслідки.

  • Читайте також:

Альтернативи мобілізації немає: як депутати ввели українців в оману

Це небезпечна політична гра: боєць ЗСУ пояснив, чому демобілізація неможлива

Посилення мобілізації: в ЗСУ озвучили нову ідею