RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Пресконференція Туска та Шмигаля щодо блокади кордону: озвучено 5 ключових кроків

Сьогодні, 28 березня, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і його польський колега Дональд Туск повели зустріч у Варшаві. Політики обговорили нагальні питання, які стосуються відносин між державами.

Пресконференція Дональда Туска та Дениса Шмигаля тривала наживо.

Читайте також: Подарунок росіянам? Поляки розблокували ПП на кордоні з РФ, українці стоять в чергах

Шмигаль наголосив наступне:

"Сьогодні українське зерно не потрапляє на польський ринок. Наш уряд запровадив процедуру верифікації 4 зернових агрокультур: ріпаку, кукурудзи, соняшника та пшениці".

"Без ліцензії експорт цих культур не відбувається", – вказує він, наголошуючи на погодженні таких дозволів з польським урядом.

Він наголошує, що це перший крок з боку України, що погодилась на певні обмеження, зокрема він згадує про запобіжники, запропоновані Єврокомісією.

Другий крок полягає в тому, що Україна звернулась до Єврокомісії з пропозицією аналізу законодавства в аграрній політиці та транспорті: "Ми відкриті і хочемо зняти будь-які маніпуляції, дезінформацію". Очікується, що це відбудеться в кінці квітня.

Крім того, третій крок зосереджує увагу на забороні російського і білоруського аграрного експорту до ЄС: "Ми запропонували Польщі об'єднати зусилля. Єврокомісія почула нас і запропонувала збільшити мит на агропродукцію з рф і білорусі на 50%, зокрема зерна". Нові ставки мають фактично зупинити цю торгівлю, рішення від Ради ЄС варто очікувати найближчим часом.

Також у планах України і Польщі був пункт стосовно будівництва на кордоні нових пунктів пропуску, а також створення антикризового штабу з питань експорту і транзиту українською аграрної продукції (четвертий крок).

П’ятий крок наголошує на аспекті вільного пропуску до України не лише боєприпасів і гумдопомоги, а й пального:

"Ми просили про вільний пропуск не тільки боєприпасів і гумдопомоги, але і пального, бо це стосується питань нацбезпеки. Сподіваюсь що це в принципі призведе до розблокування кордону".

Підсумки від Дональда Туска

Вже після переговорів глава польського уряду Дональд Туск вказав на прогрес довкола розв'язання проблем агроімпорту та автоперевезень: "... у сільському господарстві ми зробили крок вперед".

Пошук рішень цієї ситуації він коментує це наступним чином:

"Ми шукаємо рішень, які, можливо, не будуть усіх повністю влаштовувати, але які захищатимуть основні інтереси польських фермерів та виробників – і, з другого боку, українських. Ми шукаємо, і ми близькі до того, щоб знайти рішення".

Він вказав, що "ми близькі до того", щоб український транзит через Польщу не створював проблеми польському ринкові, проте продовжується пошук методів, "... які не були б для нікого болючими".

Те саме стосується потенційних автомобільних перевезень. Глава польського уряду вказав, що "тут також був конфлікт інтересів. Я радий, що ми знайшли порозуміння щодо напрямку наших дій. Йдеться про те, щоб можливості роботи для польських та українських перевізників були на однаковому рівні вимог, щоб не було нечесної конкуренції".

Він вказав, що необхідно "трохи зусиль з української сторони, трохи розуміння і терпіння з польського боку", додавши, що "...ми на прямій дорозі до того, щоб конкуренція з боку українських перевізників не була болісною, як це було дотепер для польських перевізників".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Україна не бачить готовності Польщі вирішити питання блокади кордону.

  • Вас також може зацікавити:

ЄС продовжить безмитний режим для України, європейські фермери отримають "бонуси"

Чи будуть закриті кордони з Україною: Туск дав остаточну відповідь

Блокада поляками кордону триває: що зараз відбувається на пунктах пропуску