RU  UA

Судова реформа "під себе": що заважає Україні налагодити діалог з США

Прямого діалогу між президентами України Володимиром Зеленським та Сполучених Штатів Америки Джо Байденом немає. В американській адміністрації чекають від України впровадження реальної судової реформи.

Про це в програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів генеральний прокурор України (в 2019-2020 роках) Руслан Рябошапка.

"Вони не спілкуються між президентами, але між чиновниками ... Був дзвінок секретаря Держдепу Тоні Блінкена з міністром закордонних справ України. Потім було кілька заяв Тоні Блінкена. І сам президент Сполучених Штатів говорив про те, наскільки важливою є Україна", - зазначив Рябошапка.

За його словами, список дій Україні ніхто не передає. Втім, у США хотіли б, щоб Україна провела реальну судову реформу.

"Розумному цього досить. Але якщо ти все життя грав у баскетбол, то ти не зовсім розумієш, що таке проводити реальну судову реформу", - додав колишній генпрокурор.

Екс-чиновник вважає, що реформа в Україні дійсно йде. Щоправда, впроваджують її з вигодою для певного кола осіб.

"Вони намагаються це інтерпретувати таким чином, щоб нібито послати сигнал, що ми вас чуємо, ми проводимо судову реформу. Але в той же час роблять її таким чином, щоб це було вигідно або зручно їм. Тому самому Офісу президента", - підкреслив Рябошапка.