RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Півострів зараз - порохова бочка: головні тези виступу Зеленського на Кримській платформі

Президент України Володимир Зеленський своєю промовою відкрив саміт “Кримська платформа”, на якому присутні делегації всіх країн НАТО.

Трансляція саміту велась в Facebook та Youtube.

“Вперше з часів окупації це питання винесено на найвищий міжнародний рівень. Я вітаю всі 46 делегацій учасників нашого першого саміту “Кримська платформа”.

7 років назад, у центрі Європі, у моєї держави Російська Федерація анексувала і окупувала частину нашої території - півострів Крим. Нашу територію анексувала одна з держав гарантів безпеки України, згідно з Будапештським меморандумом, одна з держав-членів Ради безпеки ООН”, - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт Кримської платформи: онлайн-трансляція

Президент нагадав, що в 1944 році понад 200 тис. людей, майже все кримськотатарське населення, було депортовано. 40% загинуло протягом перших 3 років депортації.

“Крим зараз - порохова діжка. РФ від початку окупації втричі збільшила свою військову присутність на півострові. Із курорту Крим перетворився в військову базу, став плацдармом для подальшого розширення впливу РФ на регіон Чорного моря. Крим перетворився на територію, де грубо і системно порушуються права та свободи людини. Без забезпечення належної безпеки в Чорному морі нам навряд чи вдасться повернути Крим.

Також окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї міжнародної системи безпеки, територіальної цілісності та недоторканності кордонів. Політичні переслідування, насильницькі зникнення, незаконне утримання понад 100 політв'язнів, експропріація власності, незаконний призов українських громадян до армії РФ, пропаганда війни серед дітей у школах - це сумні реалії життя в Криму", - наголосив президент.

Зеленський наголосив, що Україна робить все, перш за все в дипломатичній площині, щоби Крим разом з нею став частиною Європи.

“Ми свідомі того, що наодинці Україна ніколи не зможе повернути Крим. Нам потрібна підтримка. Сьогодні потрібні спільні зусилля, щоб призупинити агресію не тільки в Криму, але і на Донбасі.

Занадто багато часу втрачено. Ми більше не повинні втрачати жодного дня. Я радий, що ми запустили наш майданчик. Ми починаємо писати новий розділ в історії Криму - розділ з деокупації. Синергія наших зусиль має змусити Росію сісти за стіл переговорів”, - виголосив Зеленський на “Кримській платформі”.

Президент повідомив, що з конкретних кроків - ухвалюється спільна декларація учасників "Кримської платформи". Документ буде відкритий для нових підписів. Уже почав работу офіс “Кримської платформи”, який буде моніторити ситуацію в Криму.

“Ми пропонуємо вже сьогодні зосередитись на конкретній роботі: перш за все посилення санкцій, захист прав людини та подолання екологічної і економічних наслідків окупації, забезпечення свободи навігації у Чорному та Азовському морях”, - заявив президент.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на організацію та проведення саміту Кримської платформи витрачено 6,79 млн гривень.