RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Рада пішла на хитрість з проектом закону, пов'язаним зі справою "ПриватБанку"

Фінансовий комітет Верховної Ради України змінив урядовий законопроект №2571 про заборону повертати банки-банкрути колишнім власникам, одна з спірних норм - компенсація екс-власникам. Зміни підуть на користь екс-власнику "ПриватБанку" олігарху Ігорю Коломойському.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на LIGA.net.

Як повідомили виданню співрозмовники в фінкомітету і Нацбанку України, із законопроекту №2571-д, запропонованого комітетом, зникли норми про те, що для отримання компенсації екс-власниками їх реальні збитки повинен підтвердити міжнародний аудитор, а справи банків, що лопнули - розглядатися тільки у Верховному суді .

У разі, якщо екс-бенефіціари банкрута доводять у суді неправомірність рішень НБУ про виведення з ринку або націоналізації, у них є півроку, щоб домовитися з Кабміном про відшкодування шкоди. Якщо сторони не дійдуть згоди, суму компенсації повинен визначити український суд.

На думку експертів, за новою версією проекту закону, влада фактично йде на компроміс з колишніми власниками "ПриватБанку", прописавши чіткий механізм компенсації для них. Раніше проти будь-яких компромісів з Коломойським і Боголюбовим виступав як МВФ, так і екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала безпосередню участь в націоналізації "ПриватБанку".

Документ планували поставити на голосування 6 лютого, перед прийняттям закону про ринок землі. За словами глава фінансового комітету Данила Гетманцева, з новою редакцією проекту спробують визначиться до наступного пленарного тижня - 17-21 лютого. Це означає, що МВФ не встигне затвердити нову кредитну програму для України в лютому, як очікувалося.

Як повідомляв "Апостроф", олігарх Ігор Коломойський різко посилив судову активність в битві з державою за "ПриватБанк".