RU  UA

Яке ура? В Україні найгірша в Європі ситуація з тестуванням на коронавірус - нардеп

Українська влада має розробляти сценарії "Б" та "В" для боротьби з коронавірусом, оскільки зараз в Україні лише початок епідемії.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявила народна депутатка України від фракції "Голос" Юлія Клименко.

"Реально, я думаю, хворих на порядок більше. Як і казала світова спільнота, більшість хворіє у неважкій формі. Але тим не менш, та меншість, яка потребує госпіталізації, повинна її мати. Ми бачимо позитивні брифінги МОЗ, пана Степанова. Але я на їх місці краще б розробляла сценарії "Б" і "В". Тому що це тільки початок епідемії, і як ми її будемо переносити до весни, ніхто не знає", - зауважила Клименко.

Чи перейде Україна до повного локдауну - залежатиме від кількості хворих. Однак не варто орієнтуватися на те, що за вихідні виявлено меншу кількість хворих, адже зменшилась і кількість тестувань.

"Мені дуже не подобається, коли пан Зеленський робить висновки на основі даних вихідного дня, коли тестів робиться набагато менше. Він сьогодні заявив: ура, у нас менше хворих. Але у нас не менше хворих, у нас менше тестувань. Якщо ви подивитеся на кількість тестувань протягом будніх і на вихідних, то у вихідні вона набагато менша. Наприклад, в будні їх 45 тисяч, а у вихідні – 28 з об’єктивних причин, тому що більшість лікарень просто їх не роблять. Або з якихось інших причин. Але питання в тому, що відсоток захворілих і від 45 тисяч тестів, і від 28 - однаковий. Тобто приблизно 30%. Це найбільша в Європі виявлена кількість захворілих при тестуванні. Тому план "Б" повинен полягати у тому, щоб збільшувати кількість місць для ковідних хворих, включаючи кисень і ШВЛ, робити масове тестування, і найголовніше - робити відслідковування хворих і їх ізоляцію. Якщо ми не будемо виконувати третій пункт, то перші два будуть збільшуватися у геометричній прогресії", - резюмувала Клименко.