RU  UA

Мені не платили зарплату півроку: Аслунд пояснив, як влада ламає роботу держпідприємств

Українська влада хоче зламати корпоративне управління на державних підприємства, а тому створила неприйнятні умови для роботи наглядових рад на цих підприємствах. Так, на "Укрзалізниці" членам наглядової ради шість місяців не платити зарплату.

Про це у програмі Роксани Руно на Апостроф ТV "Всьо по бєспрєдєлу" розповів шведсько-американський економіст, експерт Atlantic Council і колишній член наглядової ради "Укрзалізниці" Андерс Аслунд.

"Мене не звільняли, я сам пішов, оскільки уряд мені не платив впродовж півроку. І цим Рада та інші явно хочуть зламати корпоративне управління на державних підприємствах. Вони не хочуть, щоб державні підприємства нормально працювали", - заявив Аслунд, коментуючи закид прес-секретаря президента Зеленського Юлії Мендель про образу в зв'язку зі звільнення з посади члена наглядової ради "Укрзалізниці".

Американський економіст додав, що рішення про призупинення виплат членам наглядових рад держпідприємств в Україні було ухвалено Верховною Радою.

"Це було рішення Ради - з квітня минулого року призупинити виплати членам наглядових рад всіх державних підприємств за пропозицією президента Володимира Зеленського, яку він зробив у Верховній Раді 4 березня", - зазначив Аслунд.

Він також назвав причини, на його думку, такого рішення української влади.

"Перше: це був повний популізм з боку влади. І друга, більша причина: корупція. Причому не тільки на "Укрзалізниці", а на всіх державних підприємствах. Тому багато людей просто пішли з наглядових рад, коли стало ясно, що держава не буде платити. Вони пішли після мене", - резюмував Аслунд.