RU  UA

Заплатили здоров'ям та життям: генерал СБУ розповів, як Україну врятували від низки "народних республік"

В 2014 році завдяки роботі співробітників Служби безпеки України було зупинено діяльність десятків російських агентів в Україні, що перешкодило розвитку сепаратизму в інших регіонах України, окрім Донецької і Луганської областей.

Про це у програмі Роксани Руно на Апостроф ТV "Всьо по бєспрєдєлу" розповів генерал-майор запасу Служби безпеки України Ігор Гуськов.

"Було зроблено дуже багато, в першу чергу по лінії Віктора Медведчука і осередків його руху "Український вибір", який найбільше причетний до псевдореферендумів. Але давайте говорити відверто, не відбулася Харківська народна республіка, Одеська народна республіка, Запорізька народна республіка, Закарпатська народна республіка. В 2014 році це було ціною здоров'я, а інколи і життя співробітників СБУ", - розповів Гуськов.

Він пояснив, що дії співробітників СБУ не були настільки видимими, як оборона на першій лінії захисту, але завдяки саме їм було зупинено багато деструктивних процесів по розколу України.

"СБУ боролася з сепаратизмом і російською агентурою. Хоча співробітники СБУ не були в окопах і не захищали Україну зі зброєю в руках, але вони захищали тил і, якщо згадати 2014 рік, то в нас більше не було сепаратистських рухів. Російські агенти намагалися розхитати Краматорськ, Лисичанськ, Маріуполь та інші міста. В 2014-2016 співробітники СБУ виловили надвичайно велику кількість агентури кадрової російської розвідки, передусім, військової. І, будемо відверті, їх ще багато залишається глибоко законсервованими", - додав Гуськов.