RU  UA

Від Кучми до Зеленського: суддя розповів, як президенти "заробили" на серйозну статтю

У кожного з українських президентів є підстави для притягнення до відповідальності за вчинення державної зради. Зокрема, державною зрадою для президента-втікача Віктора Януковича є підписання "Харківських угод", а для п'ятого президента Петра Порошенка - підписання "мінського договорняка".

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

"Дії Зеленського щодо відсторонення від посади голови КСУ Олександра Тупицького підпадають під статті Кримінального кодексу "Зловживання службовим станом", "Зловживання політичним впливом". А указ президента про скасування указу про призначення Тупицького, який автоматично скасовує всі рішення КСУ з підписом Тупицького, і зокрема, рішення про невизнання незаконного референдуму в Криму, "тягне" на "Державну зраду", - розповів Шишкін.

За його словами, в світі є багато випадків, коли вищих посадових осіб відправляли за грати, Україна - не виключення.

"Порошенка можна засудити за так званий "Мінський договірняк" (Мінські угоди - "Апостроф"). Він підписав у 2015 році Комплекс заходів щодо виконання Мінських домовленостей, який затвердили Меркель, Оланд, Путін і він. Там є діяння на шкоду Україні, де є 20 зобов'язань для виконання Україною, 6 - для ОБСЄ, 2 - для незаконних військових формувань (ЛДНР - "Апостроф") і жодного зобов'язання не покладено на Росію", - додав Шишкін.

Він додав, що в Україні у кожного президента є підстави для притягнення до відповідальності.

"Януковича заочно засудили, його треба було судити за державну зраду під час підписання "Харківських угод", які відкрили шлях Росії до анексії Криму. Другого президента Кучму також є за що судити за державну зраду - за перевищення повноважень", - резюмував суддя КСУ у відставці.