RU  UA

Ми сиві, але дієздатні: український ветеран звернувся з жорсткою заявою до влади через мобілізацію

Український ветеран, колишній командувач Аеромобільних військ України Іван Якубець в емоційному зверненні засудив політику влади щодо мобілізації. Зараз триває третя хвиля, під час якої призивають військових, які служили до 2014 року, а людям, які мають воєнний досвід у пів життя, відмовляють у призові у військкоматі.

Про це Якубець заявив в спецефірі на Апостроф TV.

"Я знаю, що зараз іде третя хвиля мобілізації, потім буде четверта. Третя хвиля – це призивають тих, хто до 2014 року служив та має якийсь досвід, звільнився до 2014 року зі Збройних сил України. Я дуже збентежений тим, що призивають людей, які вже забули, що таке армія. Але тих людей, які пам'ятають, які прослужили і віддали армії все своє життя, на жаль, не залучають до оборони держави. Їх не беруть до тероборони, тому що їм по 65 років. Як ви думаєте, хто буде кращим командиром роти чи батальйону чи взводу: людина, яка прослужила 35 календарних років у Збройних силах України, чи людина, яка закінчила інститут, відслужила два роки колись командиром взводу, а потім 20 чи 30 років була в запасі? Хто з них буде кращим командиром взводу, роти чи батальйону?" - наголосив Якубець.

За словами екс-воєначальника, він неодноразово звертався до військкомату з бажанням долучитися до захисту держави, але йому відмовляли.

"Я звертався до військового коміссаріату з проханням призвати мене на військову службу. Тричі звертався, а мені відмовляють і відмовляють. Невже я, маючи досвід командування взводом, ротою, батальйоном і бригадою, який три десятки років відслужив, буду гіршим командиром роти чи взводу, ніж той хто навчався в інституті через пень-колоду цим питанням, а потім може був в армії, а може й не був солдатом? Невже ці люди будуть краще керувати і воювати, ніж ми – такі як я, ветерани. Серед нас є дієздатні, нехворі люди. Так, вони вже сиві, але вони не хворі. Вони хочуть свою Батьківщину захищати, а їх не пускають", - резюмував Якубець.