RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Конституційний суд розглядає указ Зеленського про розпуск Ради: онлайн трансляція

11 червня в Києві Велика палата Конституційного суду розглянула справу щодо законності указу президента України Володимира Зеленського про розпуск українського парламенту і призначення позачергових виборів.

"Апостроф" вів онлайн-трансляцію з місця подій.

Засідання розпочалось о 10:00.

Як відомо, напередодні Зеленський повідомив, що особисто буде присутнім у залі засідання.

"Це буде вперше за двадцять вісім років історії незалежної України, коли президент прийде на засідання Конституційного суду. Саме так, а не навпаки, коли господар викликає своїх слуг, своїх суддів до себе в кабінет", - сказав глава держави.

Нагадаємо, що за указом Зеленського позачергові вибори в Україні призначені на 21 липня.

З пропозицією глави держави не згодні депутати від фракції "Народний фронт", які внесли подання до КСУ про неконституційність указу.

18:00 Конституційний Суд завершив розгляд справи про розпуск Верховної Ради на відкритій частині пленарного засідання.

"Конституційний Суд не завершив свою роботу, він переходить працювати в закриту частину пленарного засідання для прийняття і постановлення рішення у цій справі", - сказала голова Конституційного суду Наталія Шаптала.

Рішення у справі буде опубліковано на офіційному сайті суду. Коли це станеться - невідомо. У той же час, оскільки виробництво позначено як невідкладне, закон передбачає місяць на його розгляд.

Відзначимо, засідання щодо указу президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту тривало з перервами, з 10 години ранку.

17:00 Судді Конституційного суду України поставили в глухий кут представника президента Володимира Зеленського в КСУ Федора Веніславського в ході засідання 11 червня, на якому розглядається конституційність президентського указу про розпуск Ради.

Йому задали ряд питань щодо законності документа.

Так, суддя запитав у Веніславського, з якого моменту коаліція вважається сформованою. На що представник президента не зміг дати чітку відповідь, зазначивши, що юридично це питання не врегульовано.

На питання судді, з якого моменту коаліція припиняє існування, представник Зеленського назвав дату - 29 березня 2016 року, коли з неї вийшла "Радикальна партія" Олега Ляшка.

При цьому судді призвели вагомий аргумент: вони нагадали, що 14 квітня того ж року нардепи 257 голосами підтримали подання коаліції про призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром.

15:56 Цікавий репортаж про два мітинги біля будівлі КСУ. Тут зібралися активісти організацій "Відсіч", "Вільні люди" і УНСО. У суперечку з ними вступили прихильники Зеленського.

15:47 Представник президента в КСУ Федір Веніславський заявив, що Зеленський з'явився на засідання Конституційного суду за запрошенням, яке йому надійшло, і він скористався своїм правом - заявив клопотання про те, щоб суд слухав справу в його відсутність, передає "Соцпортал".

Веніславський додав, що присутність президента протягом тривалого часу на засіданні КСУ могла бути розцінена опонентами як спроба тиску, тому він лише заявив клопотання і залишив залу засідання.

14:48 Нардеп Леонід Ємець у Facebook написав, що визнання КСУ конституційним указу президента, Порошенка чекають серйозні проблеми:

"Якщо КС визнає, що указ президента Зеленського про дострокові вибори є конституційним і коаліції не існувало, то президент Порошенко не мав права і підстав вносити на призначення прем‘єр-міністра Гройсмана.

Адже подання на призначення може зробити виключно Коаліція депутатських фракцій.

"Кандидатуру для призначення на посаду прем’єр-міністра України вносить президент України за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої відповідно до статті 83 Конституції України".

Тому якщо президент Порошенко зробив таке подання за відсутності коаліції, і на те буде рішення КС, то це вже буде зовсім інша історія. Кримінального характеру".

14:40 Представник президента в КСУ Федір Веніславський зазначив, що рішення суду очікується до 29 червня. За його словами, підстав для визнання указу президента про розпуск Ради неконституційним немає.

12:37 Спікер Ради Андрій Парубій не надав на прохання КСУ список нардепів, які входили до складу коаліції після виходу з неї "Самопомочі", Радикальної партії та "Батьківщини".

"Голова Верховної Ради Андрій Парубій надав запитувані матеріали за виключенням інформації про зміни у складі коаліції у зв’язку із виходом із неї політичної партії "Самопоміч", політичної партії "Радикальна партія Олега Ляшка" та політичної партії ВО "Батьківщина" і списки народних депутатів, які входили до складу депутатських фракцій, які входили до складу коаліції після 19 лютого 2016 року", - зазначив один з суддів КСУ.

11:31 До поліції надійшло повідомлення про замінування будівлі КСУ. Фахівці перевірять будівлю на наявність вибухівки. Присутні скептично поставилися до повідомлення, бо в Києві псевдомінування- дуже часте явище.

В судовому засіданні була оголошена перерва до 11:45.

10:32 Дуже короткий виступ Зеленського: "Я впевнений, що розпуск Ради відповідає духу і букві закону. Довіра людей до Ради - 4%. Спроба зупинити розпуск - це спроба нардепів чіплятись за своє місце. Законність указу про розпуск доведе мій представник, а я залишаю суд, щоб ні в кого не було сумнівів, що я тисну на суд".

Після цього президент залишив будівлю Конституційного суду.

10:15 Що відбувається під будівлею КСУ:

9:00 - До будівлі суду стягують силовиків. Так, сюди пригнали кілька військових КрАЗів. Силовики розташувалися біля двох різних входів на територію КСУ. Ситуація залишається спокійною.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Розпустити не можна залишити: два головних сценарії на вибори 21 липня.