Священик назвав кілька речей, які потрібно пам'ятати на Різдво

На Різдво головне не забувати, що ця дата є днем народження Ісуса Христа.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

"Різдво – це день народження Ісуса Христа, і подарунки цього дня варто дарувати Христу. Як це зробити? Згадаймо, що Він сам говорив. Одного разу, кажучи про Страшний Суд, Він сказав: "Якщо ви напоїли спраглого, нагодували голодного, прихистили безхатченка, відвідали того, хто в лікарні чи у в’язниці, ви це зробили мені". Тобто ми можемо зустріти Христа, коли бачимо людину в скруті, і якщо ми їй щось даруємо, то ми це даруємо Христу. Все інше – це вже радість від того, що ми зустріли Христа. Більше того, в цей день є багато неочевидних, але дуже актуальних для нас сенсів. Якщо ми згадаємо події Різдва, то відразу можемо їх побачити", - каже священик.

За його словами, на Різдво необхідно згадати про сиріт, бездомних і помолитися про світ.

"По-перше, Різдво – це день, коли варто згадати безхатченків. Чому? Тому що колись Йосип і вагітна Марія прийшли до Віфлеєма та не знайшли місця, де зупинитися. Вони зупинилися у вбогій печері", - сказав Георгій Коваленко.

"З іншого боку, Різдво – це час, коли варто молитися про мир. Згадайте, що співали ангели: "Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління". Таке красиве слово "благовоління"! Якщо перекладати його сучасною українською мовою, то це "добра воля". Різдво – це час для людей доброї волі, ми маємо всі зробити щось для того, аби відновити мир між людьми. І тоді можемо віддати хвалу Богові", - зазначив ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості.

"З іншого боку, Різдво – це час згадати про безбатченків. Бо що таке Святе Сімейство? Це Марія, немовля Христос і названий батько Йосип. У нас в країні дуже багато родин, де батько нерідний. І якраз Йосип є прикладом і покровителем таких батьків, а Святе Сімейство є покровителем таких родин. Також у нас достатньо родин, де взагалі нема батька. Коли ми дивимося на Діву Марію з немовлям Христом, то розуміємо, що це Син Божий, а батько в нього – Бог. Так само і для дитини, яка не має батька, Бог має бути батьком, і коли ми читаємо молитву "Отче наш" в таких родинах, ця молитва звучить зовсім інакше", - підкреслив священнослужитель.

Також він розповів і про дари, які віруючі можуть піднести Ісусу Христу.

"І згадайте ще: волхви приносять Христу подарунки. Українське слово "волхви" має дещо негативну конотацію, але якщо згадати цих біблійних волхвів, то варто зрозуміти, що, з одного боку, це були царі, з іншого боку – вчені, астрономи, астрологи, мудреці, маги (якщо говорити англійською мовою). І ці люди приносять Христу пророчі подарунки. Вони розуміють, що це незвичайна людина, і дарують йому золото – як царю. Я думаю, що нам теж варто подарувати Христу золото – золото нашого чистого серця й досконалого життя. Також вони дарують йому ладан – це смола, яка використовується в церкві для того, щоб був гарний аромат. Так само і ми маємо подарувати Христу ладан нашої молитви, тобто чистої молитви. І третій дар волхвів немовляті Христу – смирна. Це суміш, яку використовували, щоб намащувати тіло померлої людини. Тобто фактично вони пророкують його жертовну смерть. Так само і ми з вами маємо жертовно служити ближньому", - заявив Коваленко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "На Різдво не можна робити лише одну річ – священик".