RU  UA

Розстріл потяга, доступ поліції до смартфонів українців та рекордні пожежі у США: головні новини 9 вересня

Розстріл потяга на Вінничині, доступ поліцейських до смартфонів українців та наймасштабніша пожежа у Каліфорнії. Про це і не тільки у підсумковому випуску новин.

Розстріл потяга: як п'яні чоловіки стріляли у кабіну машиніста

На Вінничині двоє чоловіків напідпитку зупинили вантажний потяг. Один з них бігав колією, у той час як інший рострілював кабіну машиніста зі зброї. На заклики звільнити колію чоловіки не реагували. Крім того, зухвалу атаку на потяг знімали на відео. Коли зловмисники збиралися йти, їх затримали правоохоронці. Чоловікам загрожує до семи років позбавлення волі.

Поліція може отримати доступ до смартфонів та комп'ютерів громадян

Народні депутати мають намір дозволити правоохоронцям доступ до телефонів та комп'ютерів українців. Відповідний пакет законопроектів вже внесено до Верховної Ради. Більшість ініціаторів законопроекту - представники "Слуги народу". Нардепи вважають, що це допоможе країні у боротьбі із кіберзлочинністю. Якщо ініціативу підтримають, провайдери за власні кошти повинні встановити технічні засоби, за допомогою яких і відстежуватимуть дії населення в мережі.

Найбільша пожежа в історії штату Каліфорнія

В американському штаті Каліфорнія вогонь охопив більше 800 гектарів лісу. Це наймасштабніша пожежа за всю історію штату. Люди тікають від негоди на автівках. Влада вже евакуювала 40 тисяч людей. Ще 38 млн американців отримали повідомлення про евакуацію. Рятувальники попереджають населення заздалегідь, бо якщо вогонь наблизиться впритул, люди матимуть лише 20 хвилин на порятунок.