RU  UA

Історичний успіх Зеленського у Великій Британії, смерть військових на Житомирщині і насильство в Білорусі - головні новини 8 жовтня

Троє військовослужбовців померли на Житомирщині, правозахисники представили доклад про порушення прав людини під час акцій протестів у Білорусі, а Володимир Зеленський зустрівся із британським прем'єр-міністром Борисом Джонсоном - сторони підписали історичну угоду. Про це й не тільки у підсумковому випуску новин на Апостроф TV.

Загибель військових на Житомирщині

Сьогодні вранці троє військовослужбовців були знайдені мертвими у селі Новоівницьке, що у Житомирській області. Армійці не з'явилися на ранкове шикування, тож їх почали шукати. На території військової частини чоловіків не було, тому їхні колеги вирушили до їхнього помешкання. Всі троє військових були знайдені в орендованій квартирі. За словами експертів, ознак насильницької смерті на тілах померлих не було. Загиблі - 21-річний та двоє 23-річних армійців, які проходили військову строкову службу за контрактом. Поліція призначила судово-медичну експертизу. За однією з версій правоохоронців, причиною смерті бійців могло стати отруєння чадним газом.

Насильство силовиків у Білорусі

Білоруські правозахисники представили доповідь для ОБСЄ, в якій зафіксували всі випадки порушення прав людини під час масових протестів. За час мітингів троє активістів були вбиті та п'ять сотень замучені силовиками. Загалом надійшло майже дві тисячі заяв про насильство. Лише в білоруській столиці - Мінську протягом перших трьох днів після виборів по медичну допомогу звернулися більше тисячі людей. Багато протестувальників були важко поранені осколками, а одному юнакові відірвало ступню. Попри всі ці випадки, жодної кримінальної справи проти білоруських силовиків правоохоронці не порушили.

Велика Британія та Україна підписали історичну угоду

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Під час зустрічі сторони говорили про реформи, "Велике будівництво", товарообіг та сільське господарство. Також політики згадали про пандемію коронавірусу та глобальну кліматичну кризу. Підсумовуючи зустріч, Зеленський та Джонсон підписали історичну угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Фактично, цей документ замінить угоду про асоціацію у торгівлі з Великою Британією після виходу країни зі складу ЄС.