RU  UA

Кінець е-декларацій і вибух під Харковом - головні новини 28 жовтня

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій, у Києві автобус влетів в зупинку біля метро, а під Харковом пролунав вибух на газопереробній станції. Про це і не тільки - у підсумковому випуску новин на Апостроф TV.

Закриття реєстру електронних декларацій

З 18:00 28 жовтня НАЗК закрило реєстр електронних декларацій чиновників. Напередодні відповідне рішення ухвалив Конституційний суд України. За висновком феміди, доступ громадян до інформації про доходи, видатки і майно осіб, що отримують зарплату з податків, є неконституційним. Реєстр відновить роботу лише тоді, коли Верховна Рада ухвалить закон, який надасть НАЗК право відкривати таку інформацію. Президент Володимир Зеленський пообіцяв скористатися законодавчою ініціативою та спробує повернути закон через парламент. У антикорупційній громадській організації "Transparency International" зазначили, що таке рішення суду може призвести до втрати безвізу з ЄС та залишити Україну без допомоги МВФ.

Смертельна ДТП у Києві

У Києві сталася смертельна аварія біля станції метро "Видубичі". Близько сьомої години вечора автобус на великій швидкості протаранив зупинку. Автобус зніс торгівельні намети та врізався у стовп. За словами очевидців, транспортний засіб стояв на зупинці, після чого різко почав із неї виїжджати. Під колеса автобуса потрапили жінка з чоловіком. Від отриманих травм він загинув на місці, а жінку ушпиталили. Крім того, травм зазнала і продавчиня, яка працювала у знесеному наметі, її забрали до лікарні. Поліція продовжує з'ясовувати обставини трагедії.

Вибух на газопереробній станції

Близько опівдня на газорозподільному пункті в Дергачовському районі Харківської області стався смертельний вибух на газопереробній станції. У селі Березівське, яке знаходиться за 20 км від Харкова, бригада газівників проводила планові роботи з підготовки до зимового сезону. Від потужного вибуху обвалилися стіни станції, рвонуло паливо та згоріли дві машини. На місце події одразу виїхали рятувальники та правоохоронці.

Внаслідок події загинуло двоє людей, а дев'ятеро осіб постраждали. Вісьмох постраждалих госпіталізували, ще одна людина від поїздки в лікарню відмовилася. Двоє з ушпиталених перебувають у тяжкому стані, шестеро - у стані середньої тяжкості. Тіла загиблих намагалися дістати автокраном, адже їх придавило плитами. За фактом аварії поліцейські відкрили кримінальну справу.