RU  UA

Повернення Марківа в Україну і вибори в США - головні новини 4 листопада

Нацгвардієць Віталій Марків повернувся в Україну після 3,5 років у італійській в'язниці, у Сполучених Штатах Америки пройшли вибори президента, а Євросоюз затвердив санкції проти Олександра Лукашенка та 14 білоруських високопосадовців. Про це і не тільки - у підсумковому випуску новин на Апостроф TV.

Марків повернувся в Україну

Віталій Марків, якого в Італії засудили до 24 років в'язниці, повернувся в Україну. Напередодні апеляційний суд Мілана визнав нацгвардійця невинним у загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова, яке сталося на Донбасі шість років тому. На виправдання Марків чекав більше трьох років. На таке завершення він не сподівався, але до останнього вірив. Нині військовий та його адвокати чекають на вирішення касації. Крім того, готується позов до Європейського суду з прав людини.

Вибори у США

У США пройшли вибори президента, до яких прикута увага всього світу. Кандидат на пост президента США Джо Байден заявив, що він уже на шляху до перемоги, зважаючи на результати виборів у кількох ключових штатах. Натомість його опонент - чинний лідер американців Дональд Трамп - оголосив про намір оскаржувати підсумки голосування у суді.

Підрахували голоси вже у 41 штаті та окрузі Колумбія. За попередніми результатами, попереду Джо Байден із 224 голосами. Чинний президент США Дональд Трамп набрав 213 голосів. Найбільше напруження зосередилося навколо "хитких" штатів, які можуть докорінно змінити результати виборів. Зараз їх залишилося 6: Вісконсин, Мічиган, Невада, Південна Кароліна, Пенсільванія та Джорджія.

Остаточні результати виборів ще не оголошені, проте Дональд Трамп вже заявив про свою перемогу та звинуватив Байдена у шахрайстві. У штабі Байдена такі слова назвали обурливими та некоректними і наголосили на готовності добиватися справедливого підрахування голосів. Битва за голоси виборців може тривати протягом місяця.

Санкції ЄС проти Лукашенка

Європейський Союз ухвалив пакет санкцій проти Олександра Лукашенка та 14 білоруських чиновників. ЄС заморозив їхні активи та заборонив отримувати візи. Європейська спільнота звинувачує невизнаного президента Білорусі у фальсифікації результатів виборів, а також у численних порушеннях прав людини під час жорстоких розгонів акцій протесту. Повний текст рішення європейських послів уже завтра опублікують в офіційному віснику ЄС.