Тести можуть брехати: український біохімік пояснив проблему з перевіркою на коронавірус

Фото: з відкритих джерел

В Україні 34% зроблених ПЛР-тестів показують хибно-негативний результат, причому даних про рівень їх ефективності немає. Тому лікарі при встановленні діагнозу більше оцінюють клінічну картину протікання хвороби, ніж результати тесту.

Про це розповів в ефірі Апостроф Live учений-біохімік, професор, доктор біологічних наук, академік НАН України і директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

За словами вченого, незважаючи на те, що даних про рівень ефективності ПЛР-тестів немає, припиняти тестування не можна.

"Можуть бути хибно-негативні чи хибно-позитивні результати, тому що вони можуть бути. У нас фактично ніхто не провів ретельну перевірку тих тестів, які ми зараз використовуємо. Але те, що тести треба робити і якомога більше – це аксіома в кожній країні. Коли виникає потреба у людей, якщо в них є якісь ознаки захворювання чи якщо в них були контакти з людьми, які можуть бути носіями вірусу, обов’язково треба перевіряти", - розповів Комісаренко.

Як пояснив професор, наразі використовуються дві групи методів для перевірки наявності в організмі хворого коронавірусу.

"Це насамперед золотий стандарт – ПЛР-тест, який виявляє РНК, яка є в геномі вірусу. Або можна використовувати методи, які зараз називаються антигенними. Це швидкі методи, які визначають, чи є протеїни вірусу. Щоб вони були чутливими, у людини повинна бути вже досить велика кількість вірусу. Антигенні методи працюють дуже швидко, не потребують особливого устаткування. 15-20 хвилин, і можна сказати, чи у людини є вірус", - зауважив Комісаренко.

Також вчений звернув увагу на те, що лікарі при встановленні діагнозу більше оцінюють клінічну картину протікання хвороби, ніж результати тесту.

"Зараз у лікарів встановилася думка про те, що якщо клінічна картина повністю відповідає ознакам коронавірусної хвороби, то треба насамперед довіряти клінічним ознакам, а не тесту. Якщо він навіть негативний, але у людини повністю є клінічна картина захворювання, то ця людина хвора на коронавірус. Людина може бути інфікованою, але тест показує, що у неї вірусу немає. Скільки тестів – залежить від їхньої якості. Якщо вони поганої якості, то можна зробити 2-3-4 тести, і вони всі будуть показувати, що вірусу немає, а він може бути. Чи навпаки, якщо ці тести хибно-позитивні. Вони можуть показати, що в людини є вірус, а вірусу насправді немає. Тобто, треба поєднання і клінічної картини, і, звичайно, виявлення вірусу", - резюмував Комісаренко.

Як повідомляв "Апостроф", 10 листопада українські лікарні почали одержувати призначений для лікування коронавірусної інфекції препарат "Ремдесивір", про закупівлю якого раніше повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я.