RU  UA

Що не так з гуманітарними вантажами в ОРДЛО: журналіст розкрив схеми

Міжнародні гуманітарні організації не пускають на непідконтрольні території України, тому що бойовики розглядають гуманітарну допомогу як бізнес. 17 з 22-х заявок на поставку гуманітарної допомоги на окуповані території були відхилені.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив журналіст і представник України в робочій групі з політичних питань ТКГ в Мінську Сергій Гармаш.

"По-перше, вони бояться, що люди побачать правду про те, що там відбувається. По-друге, давайте говорити відверто, багато хто розглядає цю гуманітарну благодійну діяльність як бізнес. І в "ДНР", наприклад, з 22 заявок міжнародних організацій на завезення гуманітарної допомоги було відмовлено 17-ти", - додав Гармаш.

Офіційно влада "республік" створює різні бюрократичні виверти. Однак, за словами журналіста, його джерела в таких організаціях заявляють, що в ОРДЛО їх ставлять перед незручним вибором.

"Їм просто ставлять умови, що ви завозьте, але поширюємо ми. Раз поширюємо ми, значить ми отримуємо ресурс, яким ми можемо управляти. Продавати його, наприклад. Так не кажуть, але фактично всі розуміють, для чого це робиться. Так звані "республіки" хочуть взяти під власний контроль розподіл гуманітарної допомоги. Природно, що гуманітарні організації, як правило, на це не погоджуються, бо вони хочуть допомагати людям, а не окупаційним режимам. В цьому є проблема", - зазначив Гармаш.