RU  UA

Експерт назвав одну з найбільших проблем у боротьбі з коронавірусом в Україні

Однією з причин стрімкого поширення в Україні епідемії коронавірусу і зростання числа заражень є порушення медиками інструкцій МОЗ, які регламентують алгоритм дій лікарів при виявленні хворих з COVID-19 і зобов'язують їх проводити жорсткий моніторинг протікання хвороби у пацієнта.

Про це заявив політолог Валентин Бушанський в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

За словами експерта, на сайті МОЗ оприлюднено інструкції про те, як повинні діяти медики в умовах пандемії, однак механізм роботи лікарів з хворими на коронавірусну хворобу не відповідає вказівкам.

"Інструкція по роботі з хворими з COVID-19 є бездоганною і системною. Там чітко розписано, як мають діяти лікарі, яка координація повинна бути між службами, як повинна працювати система охорони здоров'я в умовах пандемії. Однак, на жаль, її не дотримуються", - зауважив Бушанський.

Зокрема, коли людина отримує позитивний тест на коронавірус, з нею повинні працювати різні фахівці на предмет виявлення кола її спілкування, але цей механізм не працює.

"Навіть якщо звернути увагу на офіційну статистику по коронавірусу, то можна побачити, що там велика різниця між кількістю хворих, кількістю тих, хто одужали, які, на жаль, померли, і тими, хто отримав позитивний результат", - звернув увагу політолог.

За його словами, в систему обліку хворих на COVID-19 людина потрапляє тільки тоді, коли вона самостійно звертається до лікарів. Таким чином, в Україні є велика кількість хворих, які лікуються самостійно - вони є потенційними поширювачами інфекції і їх ніхто ніяк не моніторить.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні спостерігається значне зниження динаміки захворювання коронавірусом, однак це може пояснюватися скороченням кількості зроблених тестів наCOVID-19.