RU  UA

Локдаун-2021 в Україні - головні новини 9 грудня

В Україні запровадять жорсткий карантин з 8 до 24 січня 2021 року, перепис населення України перенесли на 2023 рік, а нормандський формат допоможе відновити мир на Донбасі. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Локдаун в Україні

Уряд оголосив дати введення локдауну в Україні. За рішенням Кабміну, обмеження запровадять не в грудні, а у січні наступного року. Локдаун діятиме з 8 по 24 січня. Жорсткий карантин триватиме 16 днів. Обмеження будуть не такими жорсткими, як навесні. Утім карантин можуть екстрено посилити, якщо ситуація з коронавірусом буде різко погіршуватися.

У новорічну ніч Кабмін послабить карантинні обмеження. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, у цю ніч закладам харчування пропонують працювати до 01:00, а не до 23:00.

Перепис населення

Всеукраїнський перепис населення проведуть у 2023 році. Відповідне розпорядження підтримали на засіданні уряду. На підрахунок кількості українців витратять понад 7 млрд гривень. 70% від цієї суми піде на зарплати тимчасовим робітникам, а їх буде майже 100 тисяч. Міністр Кабміну Олег Немчинов зазначив, що результати перепису враховуватимуть під час формування державної політики. Крім того, вони допоможуть у формуванні демографічних прогнозів.

Востаннє перепис населення в Україні проводили у 2001 році. Тоді налічили 48,5 млн українців. У грудні 2019 року колишній міністр Дмитро Дубілет провів цифровий перепис населення. Щоправда, у ньому не було даних з тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Тоді українців було 37 млн 289 тисяч.

Нормандський формат

Нормандський формат допоможе повернути мир на Донбасі. У цьому переконані у Франції, оскільки вона вірить у переговорний майданчик. Про це на честь річниці зустрічі нормандської четвірки заявив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. За словами дипломата, протягом року на сході України відбулися певні зрушення. Серед них - обмін полоненими, режим тиші та відкриття пунктів пропуску.

Утім, роботи ще багато, і прогрес залежить від голів держав та дипломатичних радників нормандської четвірки. Натомість президент України Володимир Зеленський наголосив, що Україна не може пройти шлях до миру одна. Росія зриває усі домовленості.