RU  UA

Катастрофи мають закономірності: експерт вказала на важливий нюанс зі зміною клімату в Україні

Зміни клімату, які зараз фіксують вчені, є найбільшою і найсерйознішою загрозою, яка зараз постає перед людством, і від якою залежать всі процеси життєдіяльності на планеті.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла експертка з питань зміни клімату Ольга Бойко.

Експерт звернула увагу на той факт, що всі природні катастрофи є закономірним наслідком діяльності людини.

"Ті надзвичайні природні катастрофи, які ми починаємо бачити все частіше кожного року, мають закономірності. Про це давно говорять кліматологи, і цього варто було чекати через те, що країни щороку збільшують викиди парникових газів. Через посилений парниковий ефект відбувається занадто швидка зміна клімату для того, щоб ми та екосистеми встигали адаптуватися", - розповіла Бойко.

Вона зауважила, що кліматичні зміни, які були ще до появи людства на планеті, навіть у порівнянні не стоять поряд з тими, які відбуваються наразі, оскільки ці зміни є дуже швидкими.

"Поговоривши з нашими батьками, дідусями, бабусями, ми можемо констатувати, що ці зміни відбуваються за нашого життя. І це йде максимально швидко, якщо говорити про масштаб планети. Але люди не замислюються про це, не розуміють взаємозв’язку дій та наслідків - і це доволі повільна проблема, якщо порівняти її з іншою проблемою цього року – пандемією. Там ми одразу бачимо результат якоїсь необережної дії", - зауважила експерт по клімату.

За словами експерта з точки зору наслідків для людства зміни клімату є наймасштабнішою і найсерйознішою загрозою, яка зараз існує.

"Вона (загроза - "Апостроф") настільки неосяжна, що важко вийти з дому і сказати: "Дійсно, зміна клімату дуже важлива, і з цим потрібно щось робити". Якщо це не людина, яка працює в громадській організації або в уряді з цим питанням, то звичайні люди не замислюються про те, які зв’язки, чому дійсно зима стала теплішою. Чи це закономірність, чи, можливо, рік на рік буде змінюватися", - резюмувала Бойко.

Детальніше про те, як зупинити знищення планети, читайте в матеріалі "Апострофа": "Люди сьогодні стоять на порозі найбільшої загрози - експерт з питань клімату".