RU  UA

Жизнь после локдауна: как Украина выходит из тотального карантина

В Україні добіг кінця жорсткий локадун, введений з 8 по 24 січня. Тепер по всій країні діє адаптивний карантин із правилами помаранчевої карантинної зони.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

"Я вам дуже дякую, що ви дотримувалися всіх тих правил, карантинних обмежень, які були встановлені під час жорсткого карантину з 8 січня. Від сьогодні з 00:00 ці жорсткі карантинні обмеження припиняються, і ми переходимо до іншого режиму", - заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Відтепер в Україні можуть працювати непродовольчі ринки та магазини, а також торговельні центри. Кафе та ресторани будуть відчинені в денний час. Відстань між столиками має складати 2 метри, а за столом одночасно можуть перебувати не більше 4 осіб.

Кінотеатри та театри теж працюватимуть, але заповненими мають бути лише 50% місць. Відкриють свої двері і спортзали, музеї, виставки, галереї та церкви.

Повернуться до роботи у звичайному режимі школи і дитсадки. Натомість ВНЗ та технікуми працюватимуть із певними обмеженнями. У навчальних групах має бути не більше 20 людей. Якщо половина колективу хворіє, то на самоізоляцію йдуть усі.

Під забороною досі лишаються свята у навчальних закладах та закладах громадського харчування, дискотеки та нічні клуби. Крім того, не можна відвідувати місця для літніх людей, залишати місця обсервації та самоізоляції. Чинною є і заборона на планові госпіталізації.

Обмежень зазнає і робота громадського транспорту. Через карантин заборонено перевозити людей більше, аніж місць у салоні. Тих, хто буде їздити без масок, очікують штрафи.

Адаптивний карантин триватиме до кінця лютого, але, швидше за все, Кабмін продовжить його до кінця березня.

"Я розумію, як хочеться повернутися до звичайного нормального життя. Я так само, як і всі, а може навіть і трохи більше, хочу повернутися до того, як ми жили у 2019 році. Але поки ми не перемогли коронавірус, заради здоров’я та життя ваших близьких і вашого, ми дотримуватися цих правил", - наголосив очільник МОЗ.

Найближчим часом у відомстві планують переглянути статистику захворювань на карантині. За підсумками вивчення даних, можливо, в Україні запровадять карантинні зони. Це може статися на початку лютого.

Поки країна в очікуванні, правоохоронці відзвітували, що за час суворого карантину відкрили 3 кримінальні справи та виписали 2,5 тисячі штрафів. Серед порушників - 8 тисяч торговельних підприємств, понад 600 розважальних закладів та закладів харчування, 84 ТРЦ, 80 непродовольчих ринків і близько 50 спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів.