RU  UA

Скандали і витоки в СБУ: генерал назвав причину деградації спецслужби

Значна кількість скандалів і розбірок всередині Служби безпеки України, які стають відомі громадськості, свідчить про нездорову атмосферу в спецслужбі. Причиною цьому є те, що звідти роками цілеспрямовано витісняли людей з принципами, а їм на зміну приходили випадкові люди.

Про це розповів керівник воєнної розвідки України у 2008–2010 роках та Служби зовнішньої розвідки України у 2014–2016 роках, генерал-лейтенант запасу Віктор Гвоздь у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу лайт" на Апостроф TV.

За словами розвідника, про ці події в СБУ бридко говорити.

"Всі ці речі, про які говорять, не притаманні спецслужбі. За всі роки моєї роботи у розвідці я жодного разу не чув, що хтось у спецслужбі з'ясовував стосунки погрозами вбивством. Коли в розвідці і спецрозвідці працювали професіонали, була відповідна етика. Зараз в спецслужбу почали проходити випадкові люди", - розповів генерал-лейтенант, коментуючи спецоперацію із затримання високопосадовця СБУ Дмитра Нескоромного, якого звинувачують в підготовці замаху на іншого керівника Служби.

Генерал-лейтенант заявив, що нинішній голова СБУ Іван Баканов не може очолювати спецслужбу, оскільки його призначення було політичним.

"Баканов - це людина, яка не має ніякого відношення до спецслужби. Його бекграунд не дозволяє йому там бути професіоналом, а тому навколо нього повинні бути люди з великим досвідом і знаннями. Таких людей на сьогодні я біля нього не бачу. Більшість з тих, хто був професіоналом у розвідці чи інших напрямках, зараз поза СБУ. Їх просто витіснили звідти через те, що вони були людьми з принципами", - додав Гвоздь.

Як повідомляв "Апостроф", 22 січня в Києві затримали співробітника управління "К" СБУ Юрія Расюка, якого звинувачують в підготовці вбивства генерала відомства.