RU  UA

Законопроект про народовладдя і майбутнє Дубінського в "Слузі народу" - головні новини 26 січня

Верховна Рада України підтримала законопроект про народовладдя, президент України Володимир Зеленський закликав нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського добровільно вийти з фракції, а Міністерство фінансів США, уряд Естонії та Генсекретаріат ПАРЄ уперше очолили жінки. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Законопроект про референдум

Верховна Рада України проголосувала за президентський законопроект про всеукраїнський референдум. Документ підтримали 255 народних депутатів - монобільшість та позафракційні. В опозиції таким результатом голосування вкрай незадоволені.

Шквал обурення у кулуарах парламенту почав сипатися ще до того, як нардепи отримали тексти законопроекту. Аби депутати не зірвали голосування, спікер Ради Дмитро Разумков перервав засідання та провів нараду з головами фракцій. На обговорення документу витратили більше двох годин.

Президентський законопроект про народовладдя підтримала фракція "Слуга народу", депутатська група "Довіра" та позафракційні депутати. Опозиція від голосування одноголосно утрималася.

Доля Дубінського

У парламенті бурхливо обговорюють звернення президента Володимира Зеленського до нардепа Олександра Дубінського. Очільник держави попросив депутата добровільно вийти з фракції "Слуга народу". Однак Дубінський його не послухав і записав власне відеозвернення. Нардеп категорично не погоджується покидати політичну силу.

У самій фракції поки не знають, що робити зі скандальним нардепом. Проте 25 січня під час засідання депутати обговорювали це питання із президентом. Депутати не можуть однозначно сказати, чи голосуватимуть за виключення Дубінського, якщо той не вийде зі "Слуги народу" самостійно.

За словами голови партії Олександра Корнієнка, нині є три варіанти: підтримати Дубінського, виключити його з фракції або ж звільнити з посади заступника очільника податкового комітету. Між цими рішеннями і обиратимуть народні депутати.

Дубінський вже заявив, що хоче домогтися особистої зустрічі з президентом. Депутат хоче донести главі держави свої аргументи.

Жінки, які вперше очолили високі посади у політиці

Міністерство фінансів США вперше очолила жінка. Сенат Сполучених Штатів підтримав кандидатуру Джанет Єллен. Її висунув комітет із фінансів Верхньої палати Конгресу США. За 74-річну Єллен свої голоси віддали 84 сенатори.

Кадрові зміни сталися і в Парламентській Асамблеї Ради Європи. Генеральним секретарем ПАРЄ вперше обрали жінку. Протягом усіх 72 років існування Асамблеї цю посаду обіймали лише чоловіки. Кандидатуру Деспіни Хатзівассіліу-Цовіліс підтримали 240 з 300 європарламентарів. На новій посаді вона працюватиме протягом 5 років, починаючи з березня.

В Естонії на посаду прем'єр-міністра вперше в історії обрали жінку. Уряд очолила голова Партії реформ Кая Каллас. Новий Кабінет міністрів Естонії сформували дві найбільші політичні партії країни. Попередній уряд розвалився через корупційний скандал. Міністерські посади між партіями розділили порівну. Шість членів нового уряду - жінки.