RU  UA

Ми втратили час, гроші і життя: в Раді пояснили суть скандальної схеми з вакциною від Covid-19

Україна могла б купити вакцину AstraZeneca у індійської компанії Serum по 3 долари замість китайської по майже 18 доларів. Через це наша країна втратила не тільки час і гроші, а й людські життя.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла Олександра Устинова, народний депутат від партії "Голос".

Вона пояснила, що більшість країн світу контрактує кілька виробників. І вони почали вести переговори з декількома виробниками ще в травні-червні 2020 року. Всі розуміли, що одна компанія-виробник ніколи не покриє потреби всієї країни.

"Україна замість того, щоб вести ці переговори, сиділа і чекала до грудня. Коли вона оголосила тендер, і на нього вийшли дві компанії, Україна сказала другий: "Ви знаєте, друзі, нам не потрібна вакцина". Причому, я б зрозуміла це , якби перша компанія сказала, що може нам поставити за суперексклюзивною ціною 40 млн доз. Це той мінімум, який зараз потрібен Україні ", - зазначила Устинова.

Однак, компанія може поставити менше 2 млн, враховуючи, що кожному українцеві треба двічі вколоти вакцину, щоб вона діяла. Тобто вакцинується менше 1 млн населення. Це дозволить вакцинувати медиків і, можливо, якусь частину людей старшого віку. Решта вакцину не отримають.

"Замість того, щоб шукати паралельні шляхи і контрактувати інші компанії, міністр охорони здоров'я сказав: "Ні, спасибі. Ми купуємо тільки у цієї компанії, а решта - до побачення", - говорить нардеп.

При цьому ще в грудні Україна заплатила компанії гроші, а поставити вакцину вона обіцяла в лютому. Однак в середу був оприлюднений лист, який надіслали компанія-постачальник і компанія-виробник в МОЗ. Вони повідомили, що не зможуть поставити вакцину до квітня. Крім того, вони не зареєстровані в Україні, і у них немає сертифіката. Вони тільки вчора вирушили на реєстрацію.

"По-друге, китайський уряд зараз дуже жорстко регламентує, скільки і яких вакцин можна експортувати. Зараз кожна держава в першу чергу зацікавлена в тому, щоб вакцинувати своє населення. Якщо китайський уряд, скажімо, не дозволить експортувати цю вакцину, то ми взагалі нічого не отримаємо, крім своїх грошей за кілька місяців ", - констатувала нардеп.

Устинова наголосила, що глава МОЗ України Максим Степанов замість того, щоб ще в грудні законтрактувати компанію Serum, у якій вакцину AstraZeneca купує Всесвітня організація охорони здоров'я - це топова вакцина, яка зараз виробляється в Індії, адже компанія віддала їм формулу, вирішив, що не треба цього робити.

"Через два місяці він віддав закупівлі міжнародній компанії, яка саме цю вакцину законтрактувала для України. Тобто ми втратили час, ми втратили гроші, ми втратили людські життя. І ми все одно повернулися до того, що треба контрактувати декількох виробників", - резюмувала Устинова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": За провал з вакцинами Степанова мало звільнити, він повинен сидіти - нардеп Олександра Устинова.